Zorg en gezondheid

Een overzicht van organisaties die zich bezighouden met de zorg en gezondheid van vluchtelingen in Nederland.

Pharos

Pharos ondersteunt landelijke en lokale partijen met kennis en expertise bij het verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit van de (gezondheids-)zorg en preventie van mensen met o.a. een migranten- of vluchtelingenachtergrond.
www.pharos.nl

Gezondheidscentrum Asielzoekers

Een landelijk gezondheidscentrum dat werkt vanuit circa 85 zorglocaties dicht bij of op asielzoekerscentra. Hier kunnen asielzoekers terecht voor een consult met een huisarts, praktijkverpleegkundige, consulent GGZ of praktijkassistent.
www.gcasielzoekers.nl

Stichting Centrum ’45

Stichting Centrum ’45 diagnosticeert en behandelt mensen met complexe psychotraumaklachten die het gevolg zijn van o.a. vervolging, oorlog en geweld. www.centrum45.nl

Cogis

Cogis is het Kennisinstituut sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld. Met uitgebreid aanbod van nieuwsberichten en publicaties.
www.cogis.nl

Equator Foundation

Equator Foundation richt zich op getraumatiseerde vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel in Nederland, en op populaties in oorlogsgetroffen gebieden elders in de wereld. Equator staat voor het gelijktijdig bevorderen van mentaal herstel en sociale binding.
www.equatorfoundation.nl

GGD GHOR Nederland

GGD GHOR Nederland biedt via GGD GHOR Kennisnet informatie over gezondheidszorg voor asielzoekers en vluchtelingen.
Zie voor meer informatie de themapagina van Publieke Gezondheidszorg Asielzoekers (PGA) en de themapagina van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders.

Movisie

Het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein. Movisie ondersteunt o.a. zorg- en welzijnsaanbieders, burgerinitiatieven, vrijwilligers, bedrijven, gemeenten en ministeries.
www.movisie.nl

Regeling Zorg Asielzoekers (RZA)

Website over de RZA, de regeling voor de medische zorg voor asielzoekers. Met informatie voor zorgaanbieders over de regeling en vergoedingen, brochures en formulieren en antwoorden op veelgestelde vragen.
www.rzasielzoekers.nl

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een app speciaal voor vluchtelingen: de Refugee Buddy App. Deze app voorziet vluchtelingen (tijdens de eerste periode van hun verblijf) in Nederland van informatie over hun verblijfplaats, faciliteiten in de buurt en relevant nieuws. Aangekomen in Nederland hebben veel vluchtelingen bijvoorbeeld vaak geen idee waar ze zich bevinden, hoe hun procedure er verder uit ziet, waar in de buurt de kerk of de moskee is, hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt. Het Rode Kruis wil daarom dit gebrek aan informatie opvullen met de Refugee Buddy App.
www.rodekruis.nl

Shutterstock