NewBees

NewBees bereidt nieuwkomers, vluchtelingen, voor op een baan: op een plek in onze samenleving.

We matchen nieuwkomers met traineeships bij lokale ondernemers en organisaties, waarbij talent en gelijkwaardigheid centraal staan. 

Doel

Het is ons doel om nieuwkomers aan het NewBees Traineeship te koppelen. Hiermee bereieden wij nieuwkomers voor op een baan: op een plek in onze samenleving. We matchen onze newbees met traineeships bij lokale ondernemers en organisaties. Door middel van deze traineeships krijgen zij werkervaring op de Nederlandse werkvloer, oefenen zij hun Nederlands en bouwen zij een lokaal netwerk op. Zo slaan wij voor nieuwkomers een brug tussen hen en de lokale arbeidsmarkt en brengen wij hen een stap verder, doordat zij met meer welzijn en meer arbeidsfit het traineeship van NewBees verlaten.

Aanpak

Het zijn de mensen die NewBees tot een succes maken. Onze matchmakers zijn dé schakel tussen de nieuwkomers en lokale organisaties. De matchmakers opereren altijd in gelijkwaardige duo’s: een talentvolle nieuwkomer en een lokale topper. Zo combineren we het beste van twee werelden en koppelen we kennis en netwerken aan elkaar. En maken we matches die er écht toe doen. Die het welzijn van nieuwkomers verbeteren.

Op ons innovatieve platform voegen nieuwkomers, samen met onze matchmakers, ervaring, kennis en passie samen in een persoonlijk profiel. Met deze informatie matchen we nieuwkomers met een passend traineeship: een tijdelijke plek bij een lokale organisatie of bedrijf. Tijdens dit traineeship worden mensen door ons persoonlijk begeleid en volgen zij workshopreeksen die hen ondersteunen bij het ervaren van culturele verschillen en omgangsvormen op de werkvloer.  Alle opgedane kennis en ervaring worden vastgelegd en gevalideerd zodat, ook al leidt een traineeship niet tot een vaste baan, het onze newbee helpt bij een volgende stap.

Projectinformatie en resultaten

Sinds onze start in 2016 hebben we zo’n 600 succesvolle matches tot stand gebracht. En hebben we ongeveer 400 nieuwkomers op weg geholpen in de Nederlandse samenleving op onze drie locaties; Zaandam, Amsterdam en Amersfoort.

In 2018 voerden wij een onderzoek uit naar de impact van onze methode op onze deelnemers. De impactanalyse toont aan dat de aanpak van NewBees grote waarde voor de samenleving creëert, omdat nieuwkomers sneller hun plek vinden wanneer ze actief gematcht worden aan traineeships.

Meer informatie over dit project (website NewBees)

Contact

annemiek@new-bees.org