Vragen over vluchtelingen en inburgering
Wie moet er inburgeren?
Zodra asielzoekers erkend worden als vluchteling en in Nederland mogen blijven, moeten ze in inburgeren.
In Nederland moeten alle nieuwkomers met een voorlopige verblijfsvergunning inburgeren. Dat geldt dus ook voor vluchtelingen. Asielzoekers mogen pas inburgeren als ze hun verblijfsvergunning hebben gekregen.
- Meer over inburgering en inburgeringsplicht
Wat houdt het inburgeringsexamen in?
Het inburgeringsexamen is een examen over kennis van de Nederlandse taal en samenleving. Lees hier meer over wat het inburgeringsexamen precies inhoudt.
Het inburgeringsexamen is een examen over kennis van de Nederlandse taal en samenleving. Mensen die voor lange tijd in Nederland komen wonen en een verblijfsvergunning hebben, moeten dit inburgeringsexamen doen. Dat geldt dus ook voor vluchtelingen. Slagen ze, dan zijn ze ingeburgerd en krijgen ze een diploma.
Het inburgeringsexamen bestaat uit een aantal examens. De examens zijn:
- Kennis van de Nederlandse Maatschappij
- Spreekvaardigheid
- Leesvaardigheid
- Luistervaardigheid
- Schrijfvaardigheid
- Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt
Lening inburgeringsexamen
Vluchtelingen kunnen geld lenen voor het volgen van de cursus en voor het inburgeringsexamen zelf. Als ze binnen 3 jaar het inburgeringsexamen hebben gehaald, hoeven ze deze lening niet terug te betalen.
- Meer over regels over het inburgeringsexamen
Wie betaalt de kosten voor inburgering?
Vluchtelingen moeten hun inburgering zelf betalen. Ze kunnen geld lenen om de kosten voor de inburgering te betalen. Van deze lening kunnen ze een inburgeringscursus volgen en het inburgeringsexamen doen.
Vluchtelingen kunnen deze lening voor inburgering aanvragen bij DUO. DUO betaalt dan de kosten voor het inburgeringsexamen en/of de inburgeringscursus als zij deze cursus volgen bij een taalaanbieder met het Keurmerk van Blik op Werk. Als ze binnen 3 jaar het inburgeringsexamen halen, hoeven ze de lening niet terug te betalen. Om deze lening te krijgen maakt het niet uit hoeveel de vluchteling verdient. De lening is namelijk niet gekoppeld aan een inkomenstoets. Meer informatie over inburgeren in Nederland vindt u op Inburgeren.nl.
Wat is het programma 'Voorbereiding op inburgering'?
Vluchtelingen kunnen tijdens hun verblijf in de centrale opvang het programma Voorbereiding op inburgering volgen. Lees hier wat dit programma inhoudt.
Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen tijdens hun verblijf in de opvang het programma Voorbereiding op inburgering volgen. Dit programma bestaat uit 3 delen:
- een taalprogramma,
- een training Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en
- persoonlijke begeleiding.
Dit programma wordt aangeboden door het COA.
De eigen verantwoordelijkheid van deelnemers neemt in het programma een centrale plaats in. Deelnemers worden daar ook op aangesproken. Sinds 1 januari 2016 worden ze bovendien actief gestimuleerd na te denken over hun deelname aan het arbeidsproces. Het programma is sindsdien geïntensiveerd met extra taallessen en contacturen.
Het taalprogramma
Zodra vluchtelingen een verblijfsvergunning hebben ontvangen, kunnen zij starten met het taalprogramma. Er zijn 3 niveaus: analfabeten, laagopgeleiden en middelbaar/hoogopgeleiden. Instromen is continu mogelijk. Er wordt gewerkt met een digitaal lesprogramma. Ook als vergunninghouders niet meer in het azc wonen, hebben ze toegang tot het digitale lesmateriaal.
Training Kennis van de Nederlandse Maatschappij
De training Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) bereidt de vergunninghouder voor op de eerste maanden van zijn verblijf in de gemeente met praktische informatie over:
- Wonen
- Onderwijs
- Werk en inkomen
- Gezondheidszorg
- Democratie en rechtsstaat
Tijdens deze training wordt de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers benadrukt net als het belang van meedoen aan de samenleving. In dat verband is per 1 januari 2016 ook het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) toegevoegd; de training is bovendien uitgebreid van 2 naar 4 dagdelen.
De training wordt gegeven in afzonderlijke taalgroepen. Wanneer er geen groep is in een taal die de vluchteling spreekt, krijgt hij de KNM-informatie aangeboden in een persoonlijk gesprek.
Individuele begeleiding
Individuele begeleidingsgeprekken en het samenstellen van een persoonlijk informatiedossier moeten de zelfredzaamheid van de vluchteling verder vergroten. Het informatiedossier helpt de vluchteling bij het nadenken over zijn verwachtingen en toekomstplannen en de stappen die hij hiervoor al direct kan zetten.
Sinds de gewijzigde Wet Inburgering (1 januari 2013), waarin gemeenten geen rol meer hebben bij inburgering, wordt dit dossier niet meer overgedragen aan de gemeente. De vergunninghouder krijgt het zelf mee en kan hier bijvoorbeeld uit putten bij sollicitaties.
Meer informatie
Op de website van het COA vindt u meer informatie over het programma Voorbereiding op inburgering.