Het verhaal van Mohamad Baghdadi - "ik kreeg wat Nederlandse studenten ook kregen"

De Syrische Mohamad Baghdadi is geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij was vierdejaars geneeskundestudent in Syrië, toen hij moest vluchten. Mohamad: ‘In Nederland wilde ik zo snel mogelijk aan het werk. Ik vond het verschrikkelijk dat mensen me als een profiteur of een gelukszoeker zouden zien.’

Dit verhaal verscheen eerder op UAF.nl

Vooropleiding

Ondertussen studeren veel studiegenoten in Syrië af met wie Mohamad op de universiteit had gezeten. Hij vertelt: ‘Ik zag hun foto’s op Facebook en raakte in paniek. Ik wilde naar Roemenië, omdat ik daar misschien meteen door kon stromen. Ik wilde zo graag aan het werk. Ik wilde geen vier jaar van mijn leven verliezen door alles opnieuw te moeten doen.’ Zijn studiebegeleider hoort zijn plannen aan en vraagt hem om nog één keer naar haar toe te komen: ‘Tijdens die afspraak vertelde ze mij over de VASVU, een vooropleiding tot de universiteit, en de mogelijkheid die zij succesvolle studenten bieden om tot de studie geneeskunde toegelaten te worden.’ Mohamad laat zich overtuigen, haalt het toelatingsexamen en kan zich nog geen jaar later geneeskundestudent noemen.

Naast zijn studie is Mohammed druk met het oprichten van de Nederlandse tak van UOSSM, een internationale, onafhankelijk organisatie die mensen in Syrië gratis medische hulp biedt.

Mohamad: ‘Dit land heeft mij warmte gegeven en veiligheid. Het heeft mij verwelkomd; ik kreeg wat Nederlandse studenten ook kregen. Dat is zo waardevol voor mij. Ik zou graag iets willen terugdoen voor dit land.’

Meer verhalen

Vluchtelingen willen graag zo snel mogelijk aan het werk: zelfstandig worden en een 'normaal' leven opbouwen. Daar komt ontzettend veel motivatie en doorzettingsvermogen bij kijken, want een baan vinden is niet altijd makkelijk wanneer je de taal nog niet spreekt of de cultuur nog niet kent. Dit verhaal is onderdeel van een reeks van UAF waarin vluchtelingen vertellen over hun werk.

Klant aan de balie Shutterstock
Mohamad Baghdadi is geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit Venus Veldhoen