Voor mij waren het hele waardevolle gesprekken

Topvrouw Rudina de Lange nam deel aan de espresso-link: ‘Voor mij waren het hele waardevolle gesprekken’

Topvrouw Rudina de Lange nam deel aan de espresso-link: ‘Voor mij waren het hele waardevolle gesprekken’

U heeft via onze website afspraken gemaakt met een drietal topbestuurders. Met wie bent u in gesprek gegaan en waarom koos u voor deze bestuurders?
“Via de Espresso link heb ik gesprekken gehad met Tjalling Tiemstra, Peter Oosterveer en Hans de Boer. Inmiddels werk ik zo’n 25 jaar als internationaal strategieadviseur voor onder andere bedrijven in de chemie, automotive, IT en private-equity. Anderhalf jaar geleden werd ik benaderd door een executive searcher die mijn cv had gevonden in de Topvrouwen.nl-database, en gevraagd te solliciteren als commissaris. Aangezien ik mijn kennis en ervaring graag wil inzetten voor ‘maakbedrijven’, heb ik toen ja gezegd en men heeft voor mij gekozen. Ik ben nu een jaar commissaris bij dit mooie familiebedrijf en ambieer een tweede commissariaat, liefst ook bij een internationaal B2B bedrijf. De vraag voor mij is hoe met deze bedrijven in contact te komen. 

Als motivatie voor de gesprekken had ik opgegeven: “Zou graag sparren over netwerken in Nederland, gericht op het vinden van een tweede commissariaat”. Hiervoor zocht ik een breed perspectief: de commissaris/CEO/CFO-bril met internationale en Nederlandse ervaring. Vandaar dat ik sprak met Tiemstra, een ervaren commissaris binnen diverse sectoren en voormalig CFO, Oosterveer, ceo van Arcadis met veel ervaring met technische bedrijven en jarenlange werkervaring in de Verenigde Staten, en De Boer, die als voorzitter van VNO-NCW het speelveld kent.”

Hoe zijn de gesprekken verlopen?
“Het waren drie buitengewoon goede gesprekken: open, geïnteresseerd, bevragend, met de mogelijkheid om inzichten uit eigen ervaring te delen. Dat was leuk en erg leerzaam. Maar het waren ook verrassende gesprekken. Twee van de drie hadden aan het begin van het gesprek moeite te geloven dat ik niet werd gebeld met rvc-sollicitatieverzoeken. Letterlijk: ‘Maar jij moet toch worden platgebeld?’ Daarop kon ik alleen maar antwoorden: “Nou nee, de telefoon gaat niet. Ik hoor hetzelfde van andere Nederlandse vrouwen die veel in het buitenland werken. Dat is ook de reden dat ik zelf op zoek wil gaan.” Dit gaf aanleiding tot bredere gesprekken, veel breder dan mijn vraag.” 

Wat houdt u over aan de gesprekken: zijn er concrete afspraken of acties uit voortgekomen, adviezen waarmee u geholpen bent?
“Uit de gesprekken concludeer ik dat mijn profiel schaars is: de combinatie van strategische en digitale kennis, plus internationale ervaring. Ik heb het advies gekregen mijn digitale ervaring veel meer te benadrukken en mijn ir-titel letterlijk bovenaan op mijn cv te zetten. Ik adviseer bedrijven al jaren over veranderende businessmodellen, heb projecten aangestuurd met artificial intelligence/machine learning data-analyse experimenten, én ben vier jaar voorzitter van de raad van advies van een IT scale-up. Voor mij is dat niets bijzonders, ik zie digital als integraal onderdeel van mijn dagelijkse advieswerkzaamheden, maar doe mijzelf met deze gedachte waarschijnlijk tekort. Er is grote behoefte aan digitale kennis en ervaring binnen raden van commissarissen.

Daarnaast is voor mij bevestigd dat de volgende stap is bedrijven benaderen. Hoe dat te doen en op welke categorie bedrijven mijn focus te leggen – corporates, familiebedrijven, middelgrote internationale bedrijven – neem ik mee bij volgende gesprekken. In de komende maanden spreek ik drie vrouwelijke commissarissen die alle drie minimaal één commissariaat hebben bij een internationaal technisch bedrijf. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen en hoop praktische tips te krijgen.”

Heeft u wellicht advies voor andere deelnemers, hoe benut je een dergelijk kort en krachtig gesprek optimaal?
“Denk na over wat je belangrijkste vraag is en vul dit in bij je opgave onder ‘motivatie’: zo is het voor beide kanten helder wat het doel van het gesprek is. Je cv van tevoren toesturen, is ook een aanrader. Dit was door alle drie de bestuurders van tevoren gelezen en/of lag op tafel. Van mijn zijde had ik de heren natuurlijk ook even doorgelicht op onder meer LinkedIn. Hierdoor kun je van beide kanten gericht vragen stellen over bepaalde ervaringen.”

Topvrouwen.nl wil met de Espresso-link op een laagdrempelige manier contact tussen topvrouwen en topbestuurders/toptoezichthouders mogelijk maken. Slagen we in die opzet?
“Absoluut. Dit is een mooie kans om persoonlijk met topbestuurders die je anders niet zo snel ontmoet in gesprek te komen. Voor mij waren het hele waardevolle gesprekken.”

Geïnspireerd geraakt? Hier kun je je inschrijven voor de Espresso-link