Bedrijfscommissies
Zijn er kosten aan verbonden?
Welke stukken moeten ter registratie worden gestuurd naar de bedrijfscommissie?
Volgens de WOR dienen de volgende stukken (voor zover daar sprake van is) ter registratie te worden toegezonden aan de bedrijfscommissie:
- het besluit van de ondernemer om vrijwillig een OR in te stellen of een vrijwillig ingestelde OR op te heffen (artikel 5a, lid 2 WOR)
- de ondernemingsovereenkomst, waarin extra bevoegdheden aan de OR zijn toegekend (artikel 32, lid 2 WOR)
Let op: De bedrijfscommissie hoeft niet geïnformeerd te worden over (tussentijdse) verkiezingen, uitslagen en samenstellingen van de OR. Tot voor kort waren OR’en wel verplicht het (voorlopig) OR-reglement en het OR-jaarverslag aan de bedrijfscommissie ter registratie toe te sturen. De verplichte registratie van deze documenten is in 2013 afgeschaft. Vooralsnog blijven de bedrijfscommissies ontvangen reglementen en jaarverslagen echter wel registreren. U kunt deze documenten eenvoudig ter registratie aanbieden via de website van de bedrijfscommissie onder Registratie/Registratieformulier.
Welke bedrijfscommissie is bevoegd?
De bevoegdheden van de bedrijfscommissies strekken zich uit tot bepaalde sectoren van het bedrijfsleven. In de regel kan aan de hand van de bedrijfsactiviteiten van de onderneming en de instellingsbesluiten van de bedrijfscommissies vastgesteld worden welke bedrijfscommissie bevoegd is. Daarnaast behoort de naam van de bevoegde bedrijfscommissie in het reglement van de ondernemingsraad opgenomen te zijn bij de begripsbepalingen. Klik op onderstaande links om vast te kunnen stellen onder welke bedrijfscommissie uw onderneming valt.
- BC Markt I
- BC Markt II
Biedt dit geen uitkomst, dan kan bij het secretariaat van beide bedrijfscommissies navraag worden gedaan.
Op welke wijze kan een bemiddelingsverzoek worden ingediend bij een bedrijfscommissie en hoeveel tijd neemt de behandeling gemiddeld in beslag?
Het indienen van een verzoek om bemiddeling bij geschillen op het gebied van medezeggenschap is relatief eenvoudig en vereist weinig voorschriften. Een verzoek om bemiddeling behoort in ieder geval schriftelijk te worden ingediend en bevat (zoveel als mogelijk) de volgende punten:
- een (nadere) omschrijving van de partijen;
- een heldere beschrijving van het tussen partijen bestaande geschil;
- hetgeen de verzoekende partij beoogt te bereiken; en
- het (de) wetsartikel(en) waarop de verzoekende partij zich meent te kunnen beroepen.
Het is afhankelijk van de omstandigheden hoelang de behandelingstermijn van een bemiddelingsverzoek duurt. De gemiddelde behandelingstermijn van een bemiddelingsverzoek (waarbinnen ook een zitting valt) is ruim twee maanden. Er kan echter bij partijen ook behoefte bestaan aan een ‘verkorte’ behandeling. In overleg met het secretariaat van de bedrijfscommissies kan hierom worden verzocht. Omgekeerd komt het daarnaast ook voor dat partijen tijdens het bemiddelingstraject (opnieuw) met elkaar in gesprek komen over een (mogelijke) oplossing, waardoor het traject (tijdelijk) wordt opgeschort.
De procedure van de behandeling van een bemiddelingsverzoek is opgenomen in de SER-Verordening op de bedrijfscommissies. De bedrijfscommissies Markt I en Markt II hebben ieder een Scholingskamer ingesteld, voor de beantwoording van vragen en behandeling van geschillen over scholing en vorming van OR-leden. Hiervoor geldt een afzonderlijke, verkorte procedure, tevens opgenomen in de genoemde verordening.
Voor het indienen van een bemiddelingsverzoek kan gebruik worden gemaakt van een formulier op de website.
Wat is een bedrijfscommissie?
De belangrijkste taak van een bedrijfscommissie is het bemiddelen bij geschillen tussen (met name) de ondernemingsraad en de ondernemer. Maar ook andere belanghebbenden kunnen partij zijn in een geschil bij de bedrijfscommissie, zoals een of meerdere medewerkers in een onderneming, een kandidaat OR-lid, een individueel OR-lid, een vakbond etc..
Vraagbaak
Naast de bemiddelingsrol geven de bedrijfscommissies voorlichting en functioneren ze als vraagbaak. Via de vraagbaak biedt de bedrijfscommissie aan een ieder beantwoording van algemene vragen over medezeggenschap, de Wet op de ondernemingsraden (WOR) en de (bemiddelingsprocedure bij) de bedrijfscommissie. Ten slotte heeft de bedrijfscommissie ook enkele registratieve taken, waaronder het registreren van afgesloten ondernemingsovereenkomsten.