Medezeggenschap in kleine bedrijven

De verhoudingen in kleine bedrijven zijn anders dan in grote ondernemingen. De leidinggevende is vaak tevens de eigenaar. Hij werkt ook dikwijls mee in de uitvoering, staat op de werkvloer en spreekt zijn medewerkers dagelijks. Toch is het ook dan goed stil te staan bij de medezeggenschap. De SER geeft tips om in kleine bedrijven medewerkers te betrekken en een voorbeeldreglement voor de personeelsvertegenwoordiging. Ook heeft de SER geadviseerd over de medezeggenschap over pensioen in kleine bedrijven.

Bereik je doel met betrokken medewerkers

Je hebt een onderneming met minder dan honderd werknemers. Je hebt het bedrijf mogelijk van de grond af aan opgebouwd en je bent vaak meewerkend voorman. Maar voelen de medewerkers zich bij jouw onderneming betrokken? Weet je wat er bij jouw medewerkers leeft? Maak je gebruik van de kennis en ervaring die je medewerkers hebben?

Ben je nieuwsgierig in hoeverre je jouw medewerkers al betrekt? Wil je weten waar je nog winst kunt behalen? Doe de zelftest.

Lees ook de handreiking met informatie en tips over de meerwaarde van betrokkenheid van medewerkers in kleine ondernemingen Bereik uw doel met betrokken medewerkers.

Medezeggenschap pensioen in kleine ondernemingen

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde waarover werknemers medezeggenschap moeten hebben, óók in kleine ondernemingen.

Leidraad personeelsvertegenwoordiging © Shutterstock

Leidraad personeelsvertegenwoordiging

Heeft uw bedrijf minder dan vijftig werknemers? Dan bent u niet verplicht om een ondernemingraad in te stellen. Wel kunt u vrijwillig een personeelsvertegenwoordiging (PVT) instellen. Aan de hand van de Leidraad Personeelsvertegenwoordiging kunt u makkelijk zelf een reglement opstellen voor de PVT.