Mariëtte Hamer met Beneluxmissie naar Tunesië

Op uitnodiging van minister-president Rutte heeft SER-voorzitter Mariëtte Hamer tussen 4 en 6 december een bezoek gebracht aan Tunesië. Doel van het bezoek was de relatie met Tunesië als democratische partner in Noord-Afrika te versterken en om kennis uit te wisselen over de sociale dialoog.
Anne Wouters (SER), CNV-voorzitter Maurice Limmen, SER-voorzitter Mariëtte Hamer en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer met Beneluxmissie naar Tunesië

De missie was een initiatief van de minister-presidenten van de Benelux: premier Rutte van Nederland, minister-president Michel van België en minister-president Bettel van Luxemburg. Naast Mariëtte Hamer maakten ook VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en CNV-voorzitter Maurice Limmen deel uit van de Nederlandse delegatie.

Kwartet voor de Nationale Dialoog

In 2011 brak in Tunesië de Jasmijnrevolutie uit waarbij toenmalig president Ben Ali is afgezet. Het Kwartet voor de Nationale Dialoog, bestaande uit de belangrijkste Tunesische vakcentrale, werkgeversorganisatie, mensenrechtenliga en orde van advocaten, heeft destijds gezorgd voor een vreedzame overgang naar een democratisch bestel. Daarvoor won het Kwartet in 2015 de Nobelprijs voor de Vrede. Tunesië heeft hoopvolle stappen gezet richting democratisering, maar de economische en politieke situatie blijft broos.

Een van de centrale vragen van de missie was hoe de partijen uit het maatschappelijk middenveld kunnen bijdragen aan stabiliteit. Over die vraag is gesproken met het Kwartet en met verschillende Tunesische ministers. Daarnaast heeft de Nederlandse delegatie kennisgemaakt met bedrijven uit de Benelux die actief zijn in Tunesië en is een bezoek gebracht aan het Bardo Museum. Tot slot was er een bijeenkomst met studenten van de universiteit in Tunis.