Nieuwsoverzicht energie en duurzaamheid
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Energie en duurzaamheid.
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Energie en duurzaamheid.
De productie van wind- en zonne-energie neemt de komende jaren fors toe. Dat is goed nieuws, maar brengt ook risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu. De ondertekenaars van het IMVO-convenant voor de Hernieuwbare Energiesector slaan de handen ineen om misstanden aan te pakken. Ørsted, producent van windparken op zee, is een van hen.
Met de maatregelen die het kabinet aankondigt in het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 - 2030 (NPCE) komen we er niet. De ambitie die in het NPCE wordt uitgesproken is een stap op de goede weg, maar leidt nog niet tot een halvering van het gebruik van abiotische grondstoffen in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050.
In de circulaire economie draait het om minder, langer, opnieuw of ander gebruik van grondstoffen. Repareren is daarbij een van de belangrijkste strategieën. Maar hoe bevorder je dat consumenten en producenten voor reparatie kiezen in plaats van vervanging? Een advies van de Commissie Consumentenaangelegenheden van de SER. “We hebben de planeet de afgelopen decennia overvraagd.”
Soms loopt Nederland voor de troepen uit met een ambitieuze klimaatregel. Een andere keer manen Europese regels Nederland juist om serieuzer werk te maken van de transitie. Om klimaatdoelen te halen én eerlijke concurrentie in stand te houden, is Europa onmisbaar, zegt Ed Nijpels, SER-kroonlid en tot voor kort voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.
Om opwarming van de aarde tegen te gaan zijn radicale veranderingen nodig. We hebben meer hernieuwbare energie nodig, maar mogen daarbij het belang van verantwoorde productie niet uit het oog verliezen. SER beleidsmedewerkers Anouk van Esch en Jessie Harms schrijven in deze column hoe we de stap naar een rechtvaardige energietransitie kunnen maken.
Op 19 oktober namen Kamerleden deel aan een gesprek over de SER-verkenning 'Evenwichtig sturen op de grondstoffen- en energietransitie voor brede welvaart' die in september werd gepubliceerd.
De Rotterdamse haven moet de ‘waterstofhub’ van Europa worden. Daar wordt hard aan gewerkt, onder meer met de bouw van een enorme waterstoffabriek van Shell. Om de Europese doelen voor groene energie te halen, is het belangrijk dat Europa snel met regels voor de waterstofsector komt, zegt Randolf Weterings van het Havenbedrijf Rotterdam.
Als reparatie van spullen die niet (meer) werken goedkoper wordt, zullen consumenten en producenten vaker daarvoor kiezen dan voor vervanging. Reparatie draagt dus bij aan het realiseren van een circulaire economie in 2050, waarin afval niet meer bestaat.
Biedt de overheid burgers wel voldoende ruimte om mee te praten over het klimaatbeleid? Om op structurele wijze grotere betrokkenheid van de samenleving te krijgen ziet Amy Eaglestone, senior beleidsmedewerker bij de SER, een aantal mogelijkheden tot verbetering.
Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord houdt op in zijn huidige vorm. Daarmee sluit de Sociaal-Economische Raad (SER) tien jaar actieve betrokkenheid af. Duurzaamheid blijft wel een belangrijk onderdeel van het SER-werk. Daarbij speelt de Commissie Duurzame Ontwikkeling (DUO) een belangrijke rol.