Genderdiversiteit: gemiste kans of overtrokken maatstaf?

Alice Odé, projectleider Diversiteit in Bedrijf werd geïnterviewd voor het Bedrijfsmagazine Bedrijvig Oss over genderdiversiteit. Samen met Joeri van Uden, HR Manager bij MSD, geeft zij antwoord op vragen als: wat zijn de belangrijkste voordelen van genderdiversiteit? Wat zijn de valkuilen? En de hamvraag: is genderdiversiteit een gemiste kans of een overtrokken maatstaf?

Portret van Alice Odé en Joeri van Uden

Belangrijkste plussen

Dat genderdiversiteit in het bedrijfsleven verschillende voordelen met zich meebrengt, weten de meeste mensen wel. Een van de belangrijkste plussen? Het verschil in perspectieven dat je creëert, vertelt Alice Odé. Als projectleider bij Diversiteit in Bedrijf, een project dat gefaciliteerd wordt door de Sociaal-Economische Raad, helpt ze bedrijven bij het opzetten en uitvoeren van hun diversiteitsplannen. “Verschillende mensen hebben verschillende ideeën. Daardoor kunnen teamleden elkaar aanvullen en wordt een team veerkrachtiger.”

Betere discussies

Volgens Alice kiezen managers doorgaans automatisch voor medewerkers die op hen lijken. “Als je aan een half woord genoeg hebt, zal het wel goed zijn, denken ze. Maar dat is juist níét het geval. Meer verschil op de werkvloer zorgt voor meer discussie. Dat dwingt je om naar elkaar te luisteren en om meerdere oplossingen te overwegen.” Als HR Manager bij MSD heeft Joeri van Uden hier vaak mee te maken. “Man-vrouwperspectieven kunnen heel verschillend zijn, al is dat natuurlijk niet altijd het geval. Maar verschillen tussen mensen leiden tot individualiteit. En dat zorgt voor meer verschillende stemmen.” Discussies en verschillen leiden volgens Joeri vaak tot betere resultaten. “Als je organisatie divers is, kun je beter inspelen op de verschillen binnen je doelgroep. Daardoor lever je betere producten of diensten, en bereik je meer klanten.”

Benieuwd naar het hele interview? Download het artikel hier.