Werknemers - Veelgestelde vragen
Wanneer is een aanstellingskeuring toegestaan?
Een aanstellingskeuring is alleen toegestaan in bepaalde uitzonderingssituaties.
Bijvoorbeeld als de functie risico’s kan opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer of die van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan duikers, brandweermannen, piloten, politiemensen of beroepsmilitairen. Er is dan sprake van speciale functie-eisen.
De werkgever is verplicht om schriftelijk advies te vragen aan de bedrijfsarts of een keuring voor een bepaalde functie terecht is. Na een positief advies moeten de volgende punten schriftelijk worden vastgelegd: de functie-eisen, het doel van de keuring, de specifieke gezondheidsvragen en de medische onderzoeken. Ook moet de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging instemming verlenen met het keuringsbeleid.
Wat gebeurt er tijdens een aanstellingskeuring?
De keuring kan bestaan uit een vragenlijst, een gesprek, een lichamelijk onderzoek en eventueel laboratoriumonderzoek.
Een aanstellingskeuring mag niet worden uitgevoerd om de kans op ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid in de toekomst in te schatten.
Ik heb een medische beperking. Word ik nu afgekeurd?
Een medische beperking hoeft niet tot afkeuring te leiden. In veel gevallen heeft dit helemaal geen invloed op de gezondheid en veiligheid van de medewerker of van anderen. Een boekhouder met diabetes bijvoorbeeld kan zijn werk normaal doen. Soms zijn er hulpmiddelen mogelijk.
Bijvoorbeeld: een zorginstelling wil een verzorger keuren op rugproblemen, omdat hij regelmatig patiënten moet tillen. Vroeger was dat misschien een reden om een verzorgende niet aan te nemen, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Er zijn voldoende hulpmiddelen om tilwerk te vergemakkelijken. Niet willen investeren in dergelijke hulpmiddelen, is geen reden om iemand af te keuren voor deze functie.
Oordelen en adviezen van de CKA over:
Ben ik verplicht om mee te werken aan een aanstellingskeuring?
Nee, dat is niet het geval. Als de kandidaat niet wil meewerken, is het aan de werkgever om te bepalen of deze wordt aangenomen wordt of niet.
Maar de werkgever kan dan niet vaststellen of de sollicitant geschikt is voor de functie. De kans dat deze niet wordt aangenomen is daarmee erg groot.