Samen zijn we slimmer: praat mee in de Opp app

De coronacrisis heeft veel invloed op jongeren. De Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC) lanceert de Opp app voor mensen tussen 16 en 35 jaar, om te horen wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor jongeren in Nederland.

We willen graag weten wat jouw ideeën zijn over belangrijke zaken als onderwijs, werk en wonen. Hieronder vind je meer informatie over de app en wat de JDC doet met de resultaten van het onderzoek. Ben jij tussen 16 en 35 jaar en wil je meepraten? Download de app en start met het beantwoorden van de vragen, want #samenzijnweslimmer.

De Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC)

Het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Denktank-Y hebben namens een groot aantal jongerenorganisaties de Jongeren Denktank Coronacrisis opgericht. Deze Denktank heeft beloofd regelmatig adviezen – rechtstreeks door jongeren – aan het kabinet uit te brengen. Premier Rutte vroeg in mei aan alle jongeren in Nederland om mee te denken over oplossingen voor de coronacrisis, en vooral over onderwijs, werk en wonen voor jongeren.

Het is goed als een advies wordt gedragen door veel jongeren. Daarom willen we jou ook graag horen. Ook als je niet zo vaak je mening geeft. Hoe meer jongeren meedoen en ideeën aandragen, hoe beter het advies van JDC aan het kabinet!

Voor wie is de app bedoeld?

Voor het advies hebben we deze app ontwikkeld. De app is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar. Ben je bijvoorbeeld studerend, werkend, werkzoekend of zoek je naar een huis? Dan horen we graag jouw ideeën over wat jij nodig hebt om uit de crisis te komen, en kansen te benutten. Die ideeën ga je in de app met andere deelnemers verder uitwerken. Daarvoor kom je dus een aantal malen terug in de app. Samen zijn we slimmer!

Wat doen we met het resultaat?

JDC gebruikt alle ideeën als input voor een advies aan het kabinet. Nadat er zoveel mogelijk jongeren hebben meegedaan aan de app, volgt een uitgebreide rapportage van alle antwoorden. Deze worden zorgvuldig geanalyseerd. De conclusies en adviezen wil de JDC in december 2020 presenteren aan het kabinet en premier Rutte.

Deelnemen is anoniem

Deelnemen aan dit interactieve onderzoek is anoniem. Er worden alleen algemene vragen gesteld over bijvoorbeeld opleidingsniveau en leeftijd. Hiermee kunnen we een specifieker advies geven aan het kabinet. Daarnaast vinden we jouw privacy erg belangrijk. De app voldoet daarom aan strikte veiligheidseisen van Android, Apple en de AVG-privacywetgeving.

Deel jouw ideeën!

Ben je tussen de tussen de 16 en 35 jaar en wil je graag jouw mening delen met andere jongeren over de gevolgen van de coronacrisis? En heb je ook oplossingen om de gevolgen van de coronacrisis te verminderen? Of heb je een ander goed idee? Dan is deze app de perfecte kans om jouw stem te laten horen! Bekijk het filmpje en download de app. En vraag je vrienden om ook mee te doen! #Samenzijnweslimmer


Vraag en antwoord

Hoe download ik de Opp app?

Deze app werkt alleen op een Android en iPhone smartphone of tablet. Let op! Heb je een Android telefoon of tablet? Houd er rekening mee dat de app alleen werkt op apparaten vanaf versie 9.0. Dit zijn telefoons en tablets van vanaf augustus 2018. Deze app werkt niet op een computer of een laptop. De app werkt ook niet op Windows-devices.

Heb je het juiste device?
Ga dan naar de Google Play Store of de App-store en doorloop de volgende stappen:

 • Zoek op ‘Opp app’, herkenbaar aan dit logo
  opp app
 • Download de app
 • Accepteer het ontvangen van berichten
 • Vul de volgende OPP-code in: denkmee8929
 • Of scan deze QR-code om de app te installeren
  ook hier vul je de Oppcode in: denkmee8929
  QR-code opp app

Kom je er niet uit? Bekijk dan dit filmpje:

Waarom zou ik meedoen?

Veranderen lukt niet goed als maar een klein groepje jongeren aan het woord is. Want een hele groep om hen heen heeft ook ideeën. Doordat jij en veel andere jongeren tegelijk mee kunnen doen met de Opp app, komt er een rijker beeld aan input en ideeën op tafel. Dit rijke beeld met adviezen wil het JDC rechtstreeks aan het Kabinet aanbieden, naast de uitslagen van de dialogen die vaker gevoerd worden met jongeren in het land.

Waarom ben ik niet uitgenodigd?

Dit is de eerste keer dat de JDC een app inzet om zoveel jongeren tegelijk te bereiken. Tussen september en november kunnen 5000 jongeren meedoen. Een groep van 1000 jongeren is gericht uitgenodigd om te kunnen starten. Vervolgens is het de bedoeling dat zoveel mogelijk andere verschillende jongeren gaan meedoen. Wij hopen dat jij ook meedoet!

Het onderzoek is al gestart, kan ik nog meedoen?

Ja, dat kan. Het betekent echter wel dat er al veel antwoorden gegeven zijn waarop we doorvragen, dus je stapt in een gesprekje dat al een tijdje aan de gang is. Jouw nieuwe antwoorden worden natuurlijk wel geregistreerd en meegenomen in de adviezen.

Waarin verschilt de app van een enquête?

In een gewone vragenlijst of enquête worden vaak vragen gesteld die over het verleden gaan. Je doet in je eentje mee, maar je ziet of merkt niet dat er ook anderen meedoen. Na het invullen hoor je vaak een periode niets totdat de uitslag van de enquête er is. De app werkt anders. In de Opp app staan vragen die gaan over het hier en nu én de toekomst. Je ziet bij de gesloten vragen direct in % wat andere jongeren hebben geantwoord. Niet in een chatfunctie, maar gebundeld per vraag: je ervaart dat je het samen doet. Na een korte periode ontvang je een bericht dat er ‘groepsresultaten’ zijn. Je kunt blokjes groeps-ideeën zien die jou en anderen kunnen inspireren. Op de groepsideeën wordt voortgebouwd in volgende vragenrondes. Zo benutten we de denkkracht van de hele groep, samen zijn we slimmer.

Wat als de app niet werkt?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom de app niet werkt. Hieronder lichten we een aantal redenen toe:

 • De app blijft draaien
  Waarschijnlijk heb je last van een instabiele internetverbinding. Sluit de app helemaal af en open deze opnieuw. Soms helpt het om je wifi even uit te zetten als er weinig bereik is.
 • De app kan niet gedownload worden
  Heeft je telefoon of tablet genoeg opslaggeheugen? Probeer wat bestanden, foto’s en/of filmpjes te verwijderen of over te zetten naar een computer. Probeer het downloaden dan opnieuw.
  Zorg ervoor dat je telefoon de laatste software-updates geïnstalleerd heeft. Het is belangrijk dat je telefoon up-to-date is.
 • Het toestel is niet geschikt om de app te downloaden
  Wanneer dit het geval is, dan is de software van je smartphone verouderd (ouder dan Android 9.0) en kan je de app niet gebruiken. Vraag je ouders of broers/zussen of je een tablet of telefoon kan lenen?

Staat jouw probleem er niet bij? Of lukt het niet? Stel dan je vraag via deze url: letsopp.com/support-tickets

Ben je jonger dan 16 of ouder dan 35 en had je graag mee willen doen? Stuur ons je idee via e-mail! jdc@ser.nl 

Jongeren en hun smartphone © Shutterstock