Vacature: Stagiair(e) Internationaal MVO

Denk jij: meten is weten? Heb je een hart voor duurzaamheid en ben je op zoek naar een stage waarbij je kan bijdragen aan verbeteringen in de financiële sector? Dan is dit je kans!

Een brede coalitie bedrijven, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid heeft, gefaciliteerd door de SER, een aantal convenanten afgesloten over internationaal verantwoord ondernemen (IMVO) in de financiële sector. Het gaat om convenanten voor de verzekeringssector en de pensioenfondsen. Door middel van een convenant bundelen partijen hun krachten om te werken aan concrete verbetering en verduurzaming van de financiële sector. Zo willen zij zich inzetten om zaken als mensenrechtenschendingen en milieuschade te voorkomen en aan te pakken.

De betrokken partijen bij een convenant hebben een stuurgroep en werkgroepen ingesteld voor de uitvoering van het convenant. Daarnaast is er een onafhankelijke monitoringcommissie die jaarlijks een rapport uitbrengt over de voortgang in het convenant. De stuurgroep, werkgroepen en onafhankelijke monitoringcommissie worden daarin inhoudelijk, procesmatig en administratief bijgestaan door een secretariaat. Dit secretariaat is op verzoek van de partijen ondergebracht bij de Sociaal-Economische Raad (SER).

Om te ondersteunen tijdens de monitoringperiode van de convenanten, zijn wij op zoek naar een

Stagiair(e) Internationaal MVO

(vanaf september)
meewerkstage van ongeveer 6 maanden, minimaal 32 uur per week

Wat ga je doen?

Als stagiair(e) bied je ondersteuning tijdens de monitoring van het Convenant Pensioenfondsen en de monitoring voor het Convenant voor de Verzekeringssector. Daarnaast vang je andere werkzaamheden op binnen het secretariaat van het convenant. Het gaat om bijvoorbeeld de volgende taken:

  • Je bent eerstelijns contactpersoon voor pensioenfondsen gedurende de rapportageperiode;
  • Je bewaakt deadlines en belangrijke data;
  • Je ondersteunt pensioenfondsen en verzekeraars bij het gebruik van de monitoring tools;
  • Je ondersteunt bij de eerste en tweede beoordelingsronde van de pensioenfondsen en verzekeraars;
  • Je verzorgt communicatie richting de pensioenfondsen en verzekeraars. Bijvoorbeeld door ze te bellen of nieuwsberichten te schrijven waarin je aandacht vraagt voor de monitoring en updates geeft over de vorderingen;
  • Je koppelt feedback van de monitoring commissie terug aan individuele pensioenfondsen en verzekeraars;
  • Je maakt aantekeningen en verslagen van interviews en overleggen;
  • Je verricht ondersteunende werkzaamheden voor de publicatie van het rapport, denk bijvoorbeeld aan het ordenen van data;
  • Je biedt praktische ondersteuning aan de werkgroep Monitoring.

Wat vragen wij?

Je volgt een hbo- of wo-opleiding op het gebied van Duurzaamheid, Ontwikkelingsstudies, Internationale betrekkingen, Rechten, Economie of vergelijkbaar. Je hebt interesse in ontwikkelingen in het duurzaamheidsveld of (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kennis van of interesse in de OESO-richtlijnen, UNGP’s en compliance of raporting is een pre. Zowel mondeling als schriftelijk communiceer je makkelijk in zowel de Nederlandse als Engelse taal. Schrijven, plannen en organiseren vind je leuk, je bent secuur en je bent handig in Microsoft Powerpoint en Excel. Je legt gemakkelijk contact met externe partijen en vindt het leuk om hen enthousiast, proactief en tactvol mee te nemen in het monitoring proces.

Wat bieden wij jou?

Wij bieden je de kans om werkervaring op te doen en betrokken te zijn bij een unieke samenwerking binnen de sector op het gebied van internationaal MVO. Je treft hier enthousiaste en gedreven collega’s met veel verstand van zaken. We bieden je goede begeleiding en geven je ook graag de ruimte om zelfstandig werkzaamheden op te pakken en daar verantwoordelijkheid voor te dragen. Je komt bij de SER in aanraking met veel verschillende partijen, dus je hebt hier de ideale mogelijkheid om je netwerk op te bouwen. Met andere woorden: een unieke kans om praktijkervaring op te doen! Tot slot ontvang je een prima stagevergoeding van € 652,- per maand bij een stageweek van 40 uur en een laptop en telefoon in bruikleen. We werken bij de SER hybride.

Het betreft een meewerkstage van 32 uur per week voor een periode van 5 of 6 maanden, start in september 2022. Duur van de stage is in overleg.

Informatie en reageren

Voor informatie over de werkzaamheden kun je contact opnemen met Hansje van der Zwaan, via 070-3499367. Enthousiast geworden? Dan ontvangen wij graag je motivatiebrief en CV! Je kunt deze tot en met 5 juni 2022 per e-mail sturen naar de afdeling HR: sollicitatie@ser.nl.

Meer informatie over de convenanten is beschikbaar via: www.imvoconvenanten.nl

Gebouw Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag. © Christiaan Krouwels