Jef Wintermans: coördinator Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

“Het bevalt me goed bij de SER”

“Ik ben in een hectische periode binnengekomen bij de SER. De directie IMVO was piepjong, met heel verschillende mensen, diverse achtergronden. Onze opdracht: start de implementatie van het convenant voor duurzame kleding en textiel.

Intensieve trajecten

Het was het eerste convenant bij de SER, en we moesten alles zelf uitvinden. Een intensief traject waarin heel veel in korte tijd moest gebeuren. Er was een strakke planning met veel deadlines, dan kan het bijna niet anders dan dat niet alles gaat zoals tevoren gedacht of gewenst was. Maar we kregen een grote groep bedrijven in beweging, in een sector waarin heel veel gebeurt en waar de Tweede Kamer bovenop zat. En op 4 juli 2017, een jaar na de ondertekening van het convenant, konden we een eerste productielocatielijst publiceren. Het was heel spannend, maar we konden het aan omdat de onderlinge verbondenheid groot is.

Samen nieuwe lijnen uitzetten

Wat ons bindt is het inzicht dat de wereld eindig is. Iedereen heeft andere invalshoeken en ervaringen, maar als je ervoor open staat om samen nieuwe lijnen uit te zetten, dan komen er mogelijkheden die nog blijken te werken ook! Wat ik hiervan heb geleerd is: het is niet meteen het einde van de wereld als het niet de eerste keer goed is. Begin maar, ga maar op pad, dat is de sfeer. En als het niet meteen werkt, is dat reden voor verbetering, niet om het af te schieten.

Reflectie en scholing

Nu we iets langer bezig zijn met de uitvoering van het convenant, ervaar ik ook meer rust. Als er weinig collega’s aanwezig zijn kan het hier stil zijn, dat bestaat dus nog. Er is tijd voor reflectie, en voor scholing. Er zijn discussiebijeenkomsten, learning by doing, maar ik heb ook extern cursussen gevolgd. Het management zit er achter aan dat je nadenkt over hoe je jezelf over een paar jaar ziet. Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk gespreksonderwerp. Het bevalt me goed bij de SER. Het is een eer om bij zo’n eerbiedwaardig instituut te mogen werken. Dat klinkt stoffig maar is het zeker niet. Er heerst hier geen ambtelijke sfeer. Het is dynamisch, de mensen die er werken zijn anders dan de buitenwacht wellicht verwacht”.
Jef Wintermans Jef Wintermans | © Sicco van Grieken