Home | Secretariaat | Kunst bij de SER | Kunsttentoonstelling

Originele litho’s uit de 20e eeuw – Kees van Dongen en Jean-Pierre Cassigneul

Van 10 november t/m 22 december 2017 kunt u in het SER-gebouw de expositie ‘Originele litho’s uit de 20e eeuw’ zien, met originele werken van Kees van Dongen en Jan-Pierre Cassigneul.

Kees van Dongen (Delfshaven 1877 - Monte Carlo 1968)

Kees van Dongen, die op 20-jarige leeftijd in Frankrijk ging wonen, wordt tot de belangrijkste kunstenaars gerekend in het Parijs van begin vorige eeuw. Zijn favoriete onderwerp was de vrouw. Hij koos ervoor hen bijna zonder perspectief neer te zetten, met grote amandelvormige ogen.

Van Dongen is wereldberoemd geworden met zijn schilderkunst en heeft daarnaast op hoog niveau grafisch werk gemaakt. Hij maakte ongeveer 80 lithografische werken en 350 illustraties voor boeken. Daarvoor gebruikte hij de techniek van litho (steendruk) en pochoir. Dit is een bijzondere methode waarbij sjablonen op het papier worden gelegd en de open plekken met aquarelverf worden ingekleurd.

Jean-Pierre Cassigneul (Parijs 1935)

Jean-Pierre Cassigneul heeft zijn hele leven succes gekend als kunstenaar. Hij hield zijn eerste tentoonstelling op z'n 17e, studeerde aan de Ecole des Beaux Arts en had een jarenlang contract met een Parijse Gallerie.

Ook bij Cassigneul is de vrouw het favoriete onderwerp. Van de meer dan 350 lithografische werken zijn er slechts zes waar geen vrouwenfiguur op staat. De fascinatie voor vrouwen kreeg hij mee van zijn vader die een beroemde couturier was. Cassigneul heeft er ook een voorkeur voor om vrouwen niet naakt, maar in mooie kleding te portretteren, met grote hoeden en in felle kleuren.

Meer informatie

De expositie is mogelijk gemaakt door Martijn van den Elzen van Alnorum Art. Hij bezit één van ‘s werelds grootste collecties lithografische werken van Kees van Dongen en is gespecialiseerd in werken van Jean-Pierre Cassigneul. Martijn bouwde deze exclusieve verzameling in de loop van vele jaren op. In 2009 openden hij en zijn echtgenote Dafna – werkzaam bij de SER – een galerie in het oude dorp van De Bilt. www.alnorumart.nl


Originele litho’s uit de 20e eeuw – Kees van Dongen en Jean-Pierre Cassigneul
Kunst bij de SER