Home | Secretariaat | Kunst bij de SER | Kunstwerk in de Raadzaal

Kunst bij de SER: Kunstwerk in de Raadzaal

In de Raadzaal hangt sinds 22 november 2010 een groot drieluik van fotograaf en kunstenaar Michaël Ferron. De drie grote fotografische panelen staan voor het hoofd (middelste paneel), het hart (linker paneel) en de materie (rechter paneel).

Liefdesbrief

Ferron heeft voor het drieluik de achterkant van een borduurwerk uitvergroot en gefotografeerd. Oorspronkelijk is deze kruissteek gemaakt naar het rococo schilderij ‘Jeune fille avec lettre’ van de Franse schilder Jean-Honoré Fragonard (1732-1806). Het betreft een romantische afbeelding van een jonge vrouw die een liefdesbrief leest.

Fascinerend landschap

Ferron draaide het borduurwerk om en ontdekte aan de achterkant een heel nieuw en fascinerend ‘landschap’. Hier is te zien hoe de maker te werk is gegaan. De knopen, omhalen en uiteinden van de draden laten zien hoe hard er is gewerkt en welke techniek is gebruikt.

Symbool voor de SER

Ferron maakte het werk voor de Raadzaal speciaal in opdracht van de SER. Zijn drieluik staat symbool voor het werk van de SER: het resultaat telt, maar minstens net zo interessant is de ‘achterkant’, de totstandkoming ervan. De kijker kan de draden, steken en knoopjes van het borduurwerk vertalen naar de kennis, voorbereiding en onderhandelingen die ten grondslag liggen aan een SER-advies of akkoord.

Hoofd, hart en materie

Om lengte te krijgen in het werk, knipte Ferron het borduurwerk in drieën en legde de delen naast elkaar: het hoofd, het hart en de materie (de brief). Ook deze driedeling verwijst naar het werk van de SER. De drie geledingen in de Raad - werkgevers, werknemers en kroonleden – komen immers op basis van feiten (hoofd) en emoties (hart) tot een onderhandelingsresultaat (materie).

Akoestiek

Met speciale belichting heeft Ferron ervoor gezorgd dat de materie, draden en kleuren goed tot hun recht komen. De foto is gedrukt op doek, waardoor het resultaat dicht bij de oorspronkelijke stof is gebleven. Bijkomend voordeel is dat het kunstwerk daardoor een mooi akoestisch effect heeft in de Raadzaal.

Bekijk het originele werk van Jean-Honoré Fragonard 

Kunst bij de SER
Kunstwerk van Michaël Ferron in de Raadzaal