Home | Publicaties | SERmagazine | 2017 | september 2017

SERmagazine nr. 9 - themanummer september 2017

31 augustus 2017

Verrekijkers over de toekomst: Waar staat Nederland in 2050?

Dit themanummer van het SERmagazine gaat over de vraag: wat zijn de idealen voor de samenleving van 2050 en wat is ervoor nodig om die te verwezenlijken? Vanuit diverse invalshoeken komen deskundigen aan het woord. Zij geven antwoord op vragen als: hoe ziet Nederland er uit in 2050? Hoe zorgen we dat iedereen meedoet? Waar staan we met Europa?

Dynamiek

Mens of machine
Verliefd worden op een robot, dat zou in 2050 zo maar kunnen, denkt toekomstverkenner Ellen Willemse. ‘De afstand tussen mens en machine wordt kleiner.’ Dat heeft voordelen, maar roept ook vragen op.

Energieneutraal
Een energieneutrale samenleving in 2050, gaan we dat halen? Hoogleraar Maarten Hajer is ervan overtuigd dat dit mogelijk is. Hij schept beelden van hoe de wereld eruit kan gaan zien.

Ander werk
Robbert Coenmans, onderzoeker en oud-voorzitter van FNV Jong, ziet de arbeidsmarkt op weg naar 2050 veranderen. De grote uitdaging is iedereen binnenboord te houden. Het poldermodel kan daarbij blijven helpen.

Doendenken
Leren met hart, hoofd en handen – filosoof Henk Oosterling hoopt dat dit doendenken in 2050 op alle scholen in Nederland is ingevoerd. Rotterdamse leerlingen maken er grote stappen mee. Rotterdam Vakmanstad als voorbeeld.

Model voor Europa
Zal Europa in 2050 een federatie zijn? Hoogleraar Mathieu Segers ziet eerder een Europa van verschillende snelheden ontstaan, met een aantal landen als koplopers.

Iedereen doet mee
Illya Soffer, directeur van Ieder(In), droomt van een samenleving waarin iedereen mee kan doen, op zijn eigen manier. ‘Als iedereen inbrengt waarvan hij over heeft, is er voor iedereen genoeg.’

Ouder en gezonder
We worden steeds ouder en we kunnen ook steeds langer gezond blijven. Voorwaarde is dat we nu echt werk maken van preventie. Het optimisme van hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier.

Verder in dit nummer
Elwin Wolters, Tijd over
Hendrik Noten, De toekomst is nu
Luce van Kempen, Sluipmoordenaar
Semi Eski, Veranderen zonder te verliezen
Bastiaan Meijer, Krachten bundelen
Tessa Ruijgrok, Investeren in werkzekerheid
Rhea van der Dong, Roosmarijn Dam en Tariq Sewbaransingh, Talenten en kansen
Als ik later groot ben

 

SERmagazine nr. 9 september 2017
SERmagazine