Als ik later groot ben

Wat wil je later worden? Elk kind kent die vraag, maar hij kan ook aan volwassenen worden gesteld. Een tweede carrière is geen zeldzaamheid meer. Wat komt er van (jeugd)dromen terecht?

WIE? Karry Berentsen (1976)
WAT? restauratie-architect

‘Na mijn studie architectuur en stedenbouw in Delft heb ik tien jaar bij twee architectenbureaus gewerkt. Nieuwbouwprojecten dus, maar mijn liefde lag meer bij oude steden en gebouwen. Ik wilde toen al een posthbo opleiding restauratie-architectuur doen, maar zo’n tweedaagse opleiding kon ik gewoon niet combineren met mijn baan.

In 2011 heb ik mijn baan opgezegd. Mensen verklaarden me voor gek dat ik dit in crisistijd deed, maar ik voelde dat het tijd werd. Daarna zijn mijn man en ik een halfjaar op wereldreis gegaan. We hebben echt de tijd genomen, ook om uit te rusten en na te denken. Dat was heerlijk. En ik kreeg er heldere inzichten van. Ik besloot toch mijn hart te volgen en die opleiding voor restauratie-architectuur te gaan doen.

Ik kreeg een stageplaats bij het Utrechts Monumentenfonds. Na vier maanden vroegen ze of ik er vast wilde komen werken en nu werk ik er nog. Onze stichting heeft zo’n honderd gebouwen die we stuk voor stuk restaureren. Ik maak daar restauratieplannen voor. Daarbij probeer ik altijd een balans te vinden tussen de monumentale waarde van het pand en de comfort- en veiligheidseisen van deze tijd. Het is een puzzel waarin ik alle stukjes probeer samen te brengen.

Misschien ga ik me nog verder in dit veld verdiepen, bijvoorbeeld door een promotieonderzoek. Of ik ga mijn kennis delen. Ik geef al stadswandelingen en misschien kan ik gastcolleges gaan geven. Ik wil graag dat mensen zich bewust worden van ons prachtige culturele erfgoed. Iedereen waardeert het als je een mooie binnenstad ziet. Dan moet je toch ook weten hoe dat zo gekomen is.’