Home | Publicaties | SERmagazine | 2016 | OR & Commissaris special

OR & Commissaris special

14 december 2016

OR & Commissaris is een eenmalige special voor ondernemingsraden en commissarissen (alsmede bestuurders) over het belang van een goede relatie en dialoog. De special is een uitgave van de Alliantie Medezeggenschap en Governance, die in 2014 is opgericht door de SER en het Nationaal Register. Sindsdien zijn daarbij onder meer bij betrokken: AWVN, CNV, FNV, MNO Platform, NCD, SBI Formaat, St. À Propos, VCP en WissemaGroup.

De gouden driehoek 
Column: Mariëtte Hamer

Ontzuiling
Intensievere samenwerking tussen bestuur, commissarissen en OR moet de weg vrijmaken voor medezeggenschap nieuwe stijl. Ontzuiling is dan ook de missie van Trude Maas, voorzitter van de Alliantie Medezeggenschap en Governance. 

Driehoeksverhouding bij ABN AMRO
Proactieve zeggenschap in de praktijk: een strategische dialoog voeren, informatie ophalen uit de organisatie, wendbaar zijn en zo nodig in eigen vlees snijden. Een rondetafelgesprek over het drieradenoverleg bij ABN AMRO. 

Praktijkervaringen
Twee voordrachtscommissarissen delen hun praktijkervaringen: Pauline van der Meer Mohr (ASML) en Paul van der Heijden (Shell Nederland en IBM Nederland). 

Robotisering
De vierde industriële revolutie vraagt om betrokkenheid van alle governancespelers. Sociale partners en SERkroonlid Evert Verhulp over de verborgen strategische kracht van de OR en de commissaris als oliemannetje. 

GroepspORtret
De COR van Danone/Nutricia met voordrachtscommissaris Annelies de Groot, momentopname van een bijzonder samenwerkingsverband.

Verder in dit nummer

Tips & tricks

Feiten & cijfers

Column: Henk Volberda, De OR als skateboard

Wetsweetjes & codekennis