One day only

WIE? Channah Zwiep (1962)
WAT? Eigenaar pedagogisch projectbureau Kind&Zo

‘Als ik één dag premier was van dit land,

zou ik iets doen wat niet direct economisch resultaat heeft, maar wel voor iedereen van groot belang is: ik zou de be-geleiding van een gezonde seksuele ontwikkeling van jonge kinderen op de agenda zetten.

Lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit horen vanaf de geboorte bij het leven. De combinatie kinderen en seksualiteit ligt echter sinds Robert M. nog gevoeliger dan daarvoor. Het gevolg is dat er maar weinig met kinderen over seksualiteit wordt gesproken, tenzij in waarschuwende of gebiedende zin. Kinderen krijgen hierdoor een negatief idee van seksualiteit en leren hierover nauwelijks open te communiceren. Juist die vaardigheid is nodig om later met je partner(s) af te stemmen wat je fijn vindt op seksueel gebied.

Seksualiteit is in beginsel iets positiefs. Het is dan ook jammer dat veel ouders en opvoeders de ‘verkenningstocht’ van jonge kinderen op dit gebied problematiseren. Soms is er weinig voor nodig om kleuters die nietsvermoedend ‘doktertje’ spelen, in de media te portretteren als ‘dadertje’ en ‘slachtoffer’. Dat zou anders moeten.

Ouders en professionele opvoeders missen vaak kennis over seksuele ontwikkeling. Daarnaast zouden ze moeten anticiperen op seksuele opvoeding. Loop je bloot in huis of gaat de badkamer op slot? En hoe leer je kinderen wat er in het openbaar wel en niet mag?

Organisaties voor kinderopvang en scholen zouden het thema moeten opnemen in hun pedagogisch beleidsplan en daar praktische invulling aan kunnen geven door teamoverleg en training. Ik ben ervan overtuigd dat een positieve seksuele opvoeding kan bijdragen aan het welzijn van mensen.’

 

 

 

 

SERmagazine nr. 9 - september 2015

SERmagazine in PDF

Inhoudsopgave