Home | Actueel | Nieuwsberichten | 2010-2018 | 2017 | Tweede Kamer vindt rapport versterking cultuursector ‘gebalanceerd’ en ‘bruikbaar’ advies

Tweede Kamer vindt rapport versterking cultuursector ‘gebalanceerd’ en ‘bruikbaar’ advies

15 september 2017

Het besef dat de arbeidsmarkt in de culturele sector versterkt moet worden, is goed doorgedrongen bij alle partijen in de Tweede Kamer. Dat bleek tijdens de toelichting van het rapport Passie gewaardeerd door een delegatie van de Sociaal-Economische Raad en de Raad voor Cultuur (RvC) aan leden van de vaste Kamercommissie OCW.

Arbeidsmarkt cultuur zorgwekkend

Alle grote fracties van de Tweede Kamer waren aanwezig: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP en 50+. Zij erkennen dat de situatie zorgwekkend is en dat de zwakke positie van mensen in de culturele en creatieve sector verbeterd moet worden. ‘Dit is een mooi gebalanceerd advies’, zo was de algemene reactie van de Kamerleden, ‘een zeer bruikbaar rapport’.

Breed draagvlak culturele organisaties

Bijzonder aan het advies is het brede draagvlak. In het voorbereidingstraject voor het advies zijn bijvoorbeeld 52 positionpapers binnengekomen van culturele beroeps- en belangenorganisaties. De inzendingen van deze tientallen organisaties laten zien dat de sector nog niet goed centraal georganiseerd is, aldus commissie-voorzitter Evert Verhulp. Maar de steun voor dit advies is wel breed gedragen. “De culturele en creatieve sector voelt zich gecommiteerd aan het advies. Het is heel mooi dat de sector de verantwoordelijkheid neemt om in actie te komen”, aldus SER-voorzitter Mariëtte Hamer. “De ondersteunende rol van de overheid is daarbij essentieel – ook op lokaal gebied.”

Cultuur en creativiteit breder inzetbaar

Volgens Hamer is het belangrijk om de problemen in de culturele sector integraal aan te pakken. “We hebben de neiging de sector op zichzelf te zien. Maar de kennis en creativiteit is veel breder inzetbaar.” Dat beaamt ook de voorzitter van de Raad voor Cultuur, Marijke van Hees. Volgens haar is het belangrijk de toegevoegde waarde van culturele werkers in de brede context goed te duiden. “Op gebied van infrastructuur en milieu zijn bijvoorbeeld mooie projecten waar creatieven een belangrijke rol hebben gespeeld. De mensen zijn relevant aan het werk. Daar staat een fatsoenlijke beloning tegenover.”

Er moet nu iets gebeuren

Op de publieke tribune was ook Gijs Scholten van Aschat aanwezig, de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. De acteur wil zich inzetten om de relatie tussen kunst en politiek te verbeteren en is erg blij met het advies van de SER en RvC. “Er moet nu iets gebeuren. Want er is ongelofelijk veel bezuinigd en dat eist nu zijn tol”, zo zei hij eerder deze week in het tv-programma Buitenhof. 

Aanbieding cultuuradvies in tweede kamer
Aanbieding cultuuradvies in tweede kamer
Aanbieding cultuuradvies in tweede kamer
Alles over het thema