SER lanceert samen met werkgevers en werknemers online dossier grensoverschrijdend gedrag

18-03-2024

Te veel werkenden in Nederland hebben te maken met grensoverschrijdend gedrag. Daarom hebben werkgevers- en werknemersorganisaties vanuit de Stichting van de Arbeid een gezamenlijke aanpak ontwikkeld tegen grensoverschrijdend gedrag. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met het bureau van de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Studie wijst uit: Ingroeiquotum voor man-vrouwverhouding bedrijfstop heeft effect

15-03-2024

De wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’ die sinds 2022 van kracht is, heeft op de korte termijn geleid tot een betere balans in de man-vrouwverhouding binnen de raad van commissarissen (rvc) van beursgenoteerde bedrijven. Dat onthult het onderzoek ‘Effecten van het diversiteitsquotum op de korte termijn’ dat op 14 maart werd gepubliceerd door het Centraal Planbureau.

SER-advies voor brede inzet op gezondheid valt goed bij het kabinet

14-03-2024

Woensdag 13 maart besprak een delegatie van de SER het advies over sociaal-economische gezondheidsverschillen met de ministers Van Gennip en Schouten van SZW en staatssecretaris Van Ooijen van VWS.

Maand van de Digitale Fitheid: Met minder inspanning en meer slagkracht je werk doen

13-03-2024

Sinds 2020 staat elke maand maart bekend als de Maand van de Digitale Fitheid. Digitale fitheid gaat over het vermogen om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een digitale omgeving. Je hebt dan niet alleen technische vaardigheden, maar begrijpt ook wat de impact van digitale technologie op de samenleving is en kun je daar op aanpassen.

Medezeggenschap doe je samen

13-03-2024

Onze bestuurder laat verzoeken om informatie links liggen, beantwoordt e-mails niet en schendt afspraken. Daardoor boeken we als ondernemingsraad geen resultaten. De bestuurder op zijn beurt vindt dat wij onvoldoende met hem communiceren. Ook stoort het hem dat hij geen notulen krijgt van de or-vergaderingen.

Terugblik SER-bijeenkomst ‘Brede welvaart, een genderinclusief perspectief’

13-03-2024

Op 5 maart 2024 vond de SER-bijeenkomst ‘Brede welvaart, een genderinclusief perspectief’ plaats in het Museon-Omniversum. Het event stond in het teken van de noodzaak van dit genderinclusieve perspectief voor het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan en het bevorderen van brede welvaart. Een wake-up call, maar ook een message of hope dat het niet te laat is om het beter te doen.

AI en de arbeidsmarkt: zes vragen aan hoogleraar Anna Salomons

12-03-2024

Wat zijn de gevolgen van kunstmatige intelligentie (AI) voor de arbeidsmarkt? Over die vraag heeft het demissionaire kabinet advies gevraagd aan de SER. Anna Salomons, hoogleraar werk en ongelijkheid aan de Utrecht School of Economics, geeft alvast een voorproefje. Zij doet al jaren onderzoek naar de invloed van technologische vernieuwing op de arbeidsmarkt en werkgelegenheid in Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Leerambassadeurs maken leren toegankelijk

12-03-2024

De monitor leercultuur laat grote verschillen zien tussen groepen werkenden. Zo zien we dat je zonder startkwalificatie (mbo-niveau 2) niet alleen minder vaak leert, maar ook minder de noodzaak voelt én minder vaak gestimuleerd wordt om te leren. Gelukkig zijn er ook praktijkvoorbeelden die laten zien dat het ook anders kan.

Overheid moet voortouw nemen in leven lang ontwikkelen

05-03-2024

De SER wil dat de overheid fors en structureel gaat investeren in een leven lang ontwikkelen (LLO). Het huidige beleid is ad hoc en versnipperd. Volgens het SER-advies Leven lang ontwikkelen (december 2023) is er een samenhangende aanpak nodig. Vijf vragen over dit SER-advies en de roep om een duidelijke visie op dit thema.

Eerste Kamer bespreekt "Wetsvoorstel Gelijke Kansen bij Werving en Selectie"

28-02-2024

Op 27 februari, stond er een historische gebeurtenis op de agenda van de Eerste Kamer. Het langverwachte "Wetsvoorstel Gelijke Kansen bij Werving en Selectie" werd besproken. Dit wetsvoorstel is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse arbeidsmarkt.