Home | Actueel | Congressen | 2018 | Dialoogbijeenkomst SER en Zorgpact

Dialoogbijeenkomst SER en Zorgpact: Hoe lerend werkt de zorg?

1 februari 2018 | SER-gebouw, Den Haag


Zorgpact: Een leven lang leren en ontwikkelen

Zo’n 70 HR-managers, opleiders en andere betrokkenen van binnen én van buiten de zorg schoven op 1 februari hun stoel aan in de Raadszaal van de SER voor mooie gesprekken en boeiende presentaties over Leven Lang Leren en Ontwikkelen. Voorzitter Mariëtte Hamer trapte af met een oproep om te zorgen dat mensen zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. In onzekere tijden waarin veranderingen in werk en samenleving snel gaan, is het harde noodzaak om te blijven leren, en dat moet worden gefaciliteerd door vele samenwerkingsverbanden. Zorgpact-aanjager Doekle Terpstra schetste de lange zoektocht naar mogelijkheden om informeel, dus buiten de schoolbanken en op de werkplek, van elkaar te leren. De noodzaak van een leven lang leren wordt gezien en er wordt al heel lang over gesproken, maar de grote stap voorwaarts is nog niet geweest, aldus Terpstra.

Dialoogbijeenkomst SER en Zorgpact: Hoe lerend werkt de zorg?
© Dirk Hol

Zelf de regie nemen

Uit de presentaties bleek vervolgens dat er heel veel goede ideeën zijn en dat er veel wegen naar het doel bestaan. Bijvoorbeeld door zelf de regie te nemen, zei Gerjan Wansink van Livio, een wijkgeoriënteerde zorgverlener uit het oosten van het land. Dat betekent niet ‘het allemaal zelf moeten uitzoeken’ maar het ontwikkelen van die competenties die een zorgprofessional echt nodig heeft, en op een manier die aanspreekt: in een netwerk, en samen met andere professionals. In de gesprekken aan de tafels vertelden deelnemers elkaar met vuur over eigen ervaringen met opleidingen, goed werkgeverschap en échte interesse in de mensen die het werk uitvoeren.

Dialoogbijeenkomst SER en Zorgpact: Hoe lerend werkt de zorg?
© Dirk Hol

Dienend leiderschap

Dat er ook in de schoonmaakbranche mooie dingen gebeuren bleek wel uit het verhaal van Sandra van Meer over het Limburgse schoonmaakbedrijf Vebego. Met veel aandacht voor de behoeften van werknemers wordt daar een veilige werkomgeving gecreëerd. Zelfsturende teams veranderen en leren voortdurend, daarbij gesteund door dienend leiderschap. Dat is een belangrijke voorwaarde om de mentale veerkracht van werknemers te verhogen.

Verbetering

Natuurlijk valt in regionale afstemming en landelijke regelgeving nog wel het een en ander te verbeteren. Deelnemers aan de bijeenkomst schreven kaartjes vol met goede suggesties en inspiratie voor elkaar. Een mooie geste!
De presentaties van Livio en Vebego vindt u hier. Een uitgebreid verslag volgt binnenkort.
In de documenten in de rechterkolom vindt u diverse praktijkvoorbeelden rond een leven lang leren en ontwikkelen. U kunt deze bundel hieronder inzien en op trefwoorden of alfabetisch zoeken naar voorbeelden. Heeft u meer voorbeelden? We ontvangen ze graag uiterlijk 1 maart 2018 via communicatie@ser.nl om in een digitale bundel te delen met alle belangstellenden. Als u een praktijkvoorbeeld wilt opsturen, dan verzoeken we u het format dat hieronder staat te gebruiken.

Dialoogbijeenkomst SER en Zorgpact: Hoe lerend werkt de zorg?
© Dirk Hol

Dialoogbijeenkomst SER en Zorgpact: Hoe lerend werkt de zorg?
© Dirk Hol