Home | Actueel | Congressen | 2017 | Lunchdialoog CAOP-SER: Meer jong kapitaal voor onze ouderen

Lunchdialoog CAOP-SER: Meer jong kapitaal voor onze ouderen

Woensdag 14 juni 2017 | SER-gebouw, Bezuidenhoutseweg 60, Den Haag
11.30 uur inloop | 12.00 – 14.00 programma


Wat is er nodig om meer jongeren te laten kiezen voor een baan in de (ouderen)zorg? Wat is voor hen een uitdagende en goede leerplek? En hoe kunnen de instellingen stimuleren dat deze jonge zorgprofessionals in de zorgsector blijven en niet na een paar jaar de sector verlaten? 

Uitdaging

Het aantal 80-plussers in Nederland groeit sterk: in 2025 is er een verdubbeling ten opzichte van 2016. Dit betekent ook een toenemende zorgvraag. Niet alleen in de verpleeghuiszorg, maar juist ook bij de ouderen thuis. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, is voldoende capaciteit nodig. En dat is een enorme uitdaging waar de sector voor staat.
Volgens ActiZ, de brancheorganisatie voor zorg en ondersteuning van ouderen, stijgt alleen al in 2017 het aantal openstaande en lastig vervulbare vacatures naar 10.000. Tegelijkertijd zet de vergrijzing van medewerkers in de zorgsector door, neemt het aandeel medewerkers dat jonger is dan 35 jaar af en is de instroom in de zorgopleidingen (te) laag.

Verfrissende blik

SER en CAOP houden zich bezig met dit type vraagstukken. Zij doen dit samen met de wetenschap, overheid, werkgevers en werknemers. SER en CAOP organiseren deze lunch om het gesprek aangaan met (vertegenwoordigers van) jongerenorganisaties en (aankomende en werkende) jonge zorgprofessionals. In dit gesprek staat de vraag centraal wat er nodig is om jongeren te laten instromen in én te behouden voor de ouderenzorg. Voor dit vraagstuk is een verfrissende blik nodig, die ons kan helpen bij de ontwikkeling van beleid op dit gebied. Ga jij met ons hierover in dialoog?  

Voor wie?

Jongeren met kennis en ideeën over hoe zorgopleidingen en de (ouderen)zorg aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor jongeren. De uitnodiging is onder meer gericht aan jonge professionals en kaderleden werkzaam in de zorg, jongeren bij sociale partners en studentenorganisaties.

Verslag lunchdialoog van CAOP en SER: Meer jong kapitaal voor onze ouderen (PDF, 393 kB)

Jongeren aan de slag voor meer professionals in de ouderenzorg

Verslag lunchdialoog van CAOP en SER

Jongeren aan de slag voor meer professionals in de ouderenzorg
Jongeren aan de slag voor meer professionals in de ouderenzorg
SERmagazine juli/augustus 2017
Jongeren aan de slag voor meer professionals in de ouderenzorg
Jongeren aan de slag voor meer professionals in de ouderenzorg