Home | Actueel | Congressen | 2014 | Regiobijeenkomsten Dialoog Toekomst Arbeidsmarkt | Intense en ideeënrijke dialoog over toekomstige arbeidsmarkt

Intense en ideeënrijke dialoog over toekomstige arbeidsmarkt

Regiobijeenkomsten Dialoog Toekomst Arbeidsmarkt
Impressie

De symboliek was treffend. Een nieuwe bestemming voor een verdwenen industrie. In de tot cultureel centrum verbouwde voormalige Verkadefabriek in Den Bosch kozen ruim honderd ´arbeidsmensen´, SER-voorzitter Wiebe Draijer, VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en zijn evenknie van de FNV Ton Heerts op 20 maart de mooiste dag van maart om de toekomst van de arbeidsmarkt te bespreken. Na de aftrap door inleidende combinaties van Heerts en Wientjes en een voorzet door Draijer werd het doel van de bijeenkomst – input voor het SER-advies over de toekomstige arbeidsmarktinfrastructuur en inrichting WW - vol getroffen.

Draijer stelde bewust een ‘hele grote vraag, vergelijkbaar met een kasteel met vele kamers en hoekjes’. Hij vroeg eens goed na te denken over onder meer hoe het moet met de scholing, de overgang ww en bijstand en de instroom van jongeren. Die hoekjes en kamers werden goed gevuld aan de twaalf tafels waaraan de mensen uit het veld plaatsnamen. In een sfeer waarin oprecht luisteren, elkaar laten uitpraten en iedereen aan het woord laten, uitgangspunt waren, kwam elke gast aan tafel met zijn persoonlijke ervaringen tot zijn recht.

De tafelvoorzitters waren onder de indruk van de denkkracht en capaciteiten. ´Vanuit het hart´, ´leerzaam´, ´samenwerken´, ´innovatie´, ´verlagen van de arbeidskosten´, ´meer aandacht voor het VMBO´, ´maar ook basisinkomen´, ´herverdeling van werk en vooral ook minder regels´, ´meer ruimte voor kleinschaligheid en de regio´, waren de kernwoorden. Alle suggesties werden opgetekend door de organisatie en Draijer beloofde dat deze zeker meegenomen worden in de commissie-besprekingen over het advies aan het kabinet. “Ik ben zeer onder de indruk van de intensiteit en de rijkheid van ideeën. Uw stem is luid en duidelijk.”

Draijer benadrukte de bijzondere setting door er op te wijzen dat Heerts en Wientjes weliswaar meningsverschillen kennen, `maar sociale partners die het samen in een zaal over de arbeidsmarkt hebben, dat vind je nergens en is uniek in de wereld.`

Er volgen nog 2 andere regionale bijeenkomsten: 26 maart in Zwolle en 16 april in Utrecht.