‘Zuidoost Werkt’ geeft bewoners begeleiding op maat naar baan

In Amsterdam bundelen gemeente, bedrijfsleven, scholen en maatschappelijke organisaties hun krachten om bewoners van stadsdeel Zuidoost zo veel mogelijk te laten profiteren van de economische groei. Met het initiatief Zuidoost Werkt worden sinds dit jaar arbeidsplaatsen gekoppeld aan potentiële werknemers. Eén van de activiteiten is maatwerk vanuit de gemeente om mensen te begeleiden naar werk, bijvoorbeeld door opleidingsmogelijkheden. Kandidaten krijgen een werkcoach aangewezen die op basis van zijn of haar competenties helpt bij het vinden van een baan.
© Zuidoost Werkt

Uniek aan de werkcoaches of jobhunters is dat zij actief zijn binnen een specifieke gemeenschap in de stad. In die gemeenschappen zijn ze een laagdrempelig aanspreekpunt voor mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van een baan.

De jobhunters hebben veelal een achtergrond als intercedent of accountmanager. Ze helpen kandidaten bijvoorbeeld bij het opstellen van een cv, maar ook bij het vinden van banen die niet voorkomen op vacaturesites. Projectleider Vernon Mahmoed: “Door rechtstreeks contact op te nemen met werkgevers, zoeken jobhunters naar een functie die goed past bij de kandidaat. Leeftijd speelt daarbij geen rol. We begeleiden bijvoorbeeld ook 50-plussers. Voor zowel de jobhunter als de werkzoekende geeft het veel voldoening als dat lukt.”

Daarnaast is scholing, een belangrijke factor bij duurzaam werk vinden, essentieel. Voor functies waar een diploma voor nodig is, zoekt Zuidoost Werkt naar opleidingsmogelijkheden. Mahmoed: “Momenteel loopt er een apart traject om mensen op te leiden tot evenementenbeveiliger. Vanuit de gemeente zorgen wij voor voldoende deelnemers, die eerst een opleiding volgen en daarna een contract van zes maanden bij een werkgever aangeboden krijgen. Eén van onze jobhunters was zelf werkzaam in de beveiliging en helpt nu de kandidaten door ze naast de theorielessen te ondersteunen met nuttige tips. Zo maken we het slagingspercentage zo hoog mogelijk.”

Zuidoost Werkt heeft als doel om in drie jaar 1.000 mensen aan een baan te helpen. De betrokken partijen werken daarbij zoveel mogelijk samen. De doelgroepen zijn school naar werk, werk naar werk en geen werk naar werk. Meer informatie is te vinden op de website.