Wat kun je doen bij hitte op het werk? Voorkom hittestress!

"Het gebouw waar ik werk bestaat grotendeels uit metaal en is niet goed geïsoleerd. Er is geen airco en de ventilatie is slecht. Als de zon schijnt wordt het binnen erg warm. Zo warm, dat veel van mijn collega’s er last van krijgen en daardoor niet goed kunnen functioneren. De klanten in de winkel klagen er ook over. Hoe kunnen wij onze werkgever overtuigen om maatregelen te nemen?"

Hitte tijdens het werken

Bespreken met je werkgever

Als jij en je collega’s zoveel last hebben van de warmte op het werk dat jullie er gezondheidsklachten door krijgen of niet goed kunnen functioneren, probeer dat met je leidinggevende te bespreken. Elke werkgever is verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en moet dus ook zorgen voor een werkomgeving die niet ongezond warm is. Het kan inderdaad zo zijn dat het bedrijf extra maatregelen moet nemen om jou en je collega’s te beschermen tegen de warmte. Zeker als jullie, maar ook jullie klanten, al klachten ondervinden.

“Als de zon schijnt, wordt het binnen zo warm dat zelfs de klanten erover klagen.”

Extra maatregelen

Om bedrijfsongevallen en productiviteitsverlies door hitte op de werkvloer te voorkomen, kun je denken aan de volgende maatregelen:

  • Voorbereiding - Houd rekening met weersverwachting en maak een hitteplan. Richt indien mogelijk de werkroosters zo in, dat gewerkt wordt op de uren van de dag, dat het relatief minder warm is. Vermijd zoveel mogelijk werken in de buitenlucht en bekijk of het mogelijk is in de schaduw te werken;
  • Neem pauzes - Korte pauzes (2-5 min/uur) kunnen gezondheidsrisico’s verminderen;
  • Drink voldoende - Zorg dat drinkwater altijd beschikbaar is via aftappunten, waterflessen etc;
  • Pas het werk aan - Plan werk in de zon en zwaar werk op koelere momenten van de dag;
  • Pas kleding aan - Zorg voor uniformen of beschermende bedrijfskleding die los, luchtig en ademend is; 
  • Zorg voor voldoende ventilatie van de werkruimte;
  • Smeer onbedekte huid in met zonnebrandcrème.

Wil je meer informatie over de aanpak van hitte op de werkvloer? 

Het EU-programma voor onderzoek en innovatie, HEAT-SHIELD, heeft een Work Heat Action Plan (WHAP) en infographics gemaakt. Deze zijn er voor diverse sectoren en in verschillende talen.  


Wat doe je als het gesprek met je werkgever niks oplevert?

Heb je het probleem aangekaart bij je werkgever, maar zonder resultaat? Dan zijn er nog meer opties:

  • Bespreek het met de ondernemingsraad of met de preventiemedewerker. Zij kunnen de situatie met de werkgever bespreken.
  • Neem contact op met de arbodienst van jouw bedrijf. Daar kun je de situatie dan uitleggen en de arbodienst kan dan de situatie ter plaatse beoordelen. Wanneer je gezondheidsklachten ervaart kan je ook terecht bij de bedrijfsarts voor preventief advies (zonder dat er sprake is van een ziekmelding). Dit kan tijdens het arbospreekuur. Binnen het bedrijf dient duidelijk te zijn hoe werknemers gebruik kunnen maken van het arbospreekuur.

In het uiterste geval kun je ook contact opnemen met de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zij kunnen beoordelen of de werkplek te heet is. Ook kan de hulp worden ingeschakeld van een vakbond. Mogelijk kunnen die ook ondersteuning geven bij deze situatie.

Wanneer is het te warm om te werken?

Of het te warm is om te werken hangt van verschillende factoren af. Het gaat niet alleen om de temperatuur. Ook bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, kleding en hoe fysiek zwaar het werk is spelen een rol.

Iemand merkt het vaak snel genoeg als de warmte ongezond is. Hij of zij kan dan bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of kramp. Het is belangrijk dat iedereen het werk zonder gezondheidsklachten kan doen. De werkgever moet werknemers daarom beschermen tegen de risico’s van werken in de warmte. Deze risico’s op de werkvloer, dus ook werken in de warmte, moeten in een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) komen te staan. In het plan van aanpak staat dan welke maatregelen de werkgever moet nemen om de risico’s waar werknemers aan worden blootgesteld zo klein mogelijk te maken. In het geval van binnenwerk kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het plaatsen van zonneschermen en het installeren van een airco om te temperatuur te kunnen regelen.

Wat zegt de wet?

Er is helaas niet een duidelijke grenswaarde voor werken in de hitte. In de wet staat dat de temperatuur op de werkplek geen schade aan de gezondheid van werknemers mag veroorzaken, maar de Arbowetgeving geeft niet specifiek aan wanneer het te warm is om te werken. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. Alleen kijken naar de temperatuur zegt weinig over de risico’s waar werknemers aan worden blootgesteld. Er moet ook rekening worden gehouden met de wind, luchtvochtigheid, zonnestraling, de zwaarte van het werk en welke (beschermende) kleding werknemers aan hebben. De FNV Werkklimaat app kan werknemers en werkgevers helpen om te bepalen of het te warm of te koud is om te werken. Er zijn ook wetenschappelijke normen die aangeven wanneer het ongezond warm is.

Wil je weten wat de rol is van de preventiemedewerker in jouw bedrijf? Lees de handreiking preventiemedewerker.

Ga voor meer informatie over hitte in het algemeen naar de themapagina van het Arboportaal.

 

Arbocatalogus

Veel sectoren hebben een eigen arbocatalogus. Daarin staan maatregelen voor bepaalde gezondheidsrisico’s binnen de sector. Sommige arbocatalogi bieden ook maatregelen tegen werken in de hitte.

Kijk op Arboportaal en zoek naar je eigen arbocatalogus.

Handige klimaatapp

Wil je weten of jouw werksituatie gezond is of niet? Vakbond FNV en TNO hebben samen de FNV werkklimaat app ontwikkeld waarmee je kunt nagaan of het werkklimaat te warm is.

Bekijk de website van de FNV.