Volop werk, maar hoe kom je er? - Capabel Onderwijs

In een reeks van zes artikelen gaan we nader in op initiatieven die zich bezighouden met (om)scholing voor sectoren met een krapte op de arbeidsmarkt. In deel 6: Capabel Onderwijs.
© Capabel Onderwijs

Er is een grote vraag naar werknemers in de zorg. Dat is ook terug te zien bij Capabel Onderwijs. Capabel is ontstaan vanuit de sector Zorg & Welzijn en biedt verkorte en erkende mbo- en hbo opleidingen en branche-erkende opleidingen voor volwassenen, met een specialisatie in zorg en welzijn. We spraken met Barbara van Beek, directeur van Capabel Onderwijs, over opleidingen in de zorg en de arbeidsmarktperspectieven in de sector.

Jaarlijks volgen zo’n 4.000 volwassenen een opleiding in één van de zeven vestigingen van Capabel. Zo’n 30 procent is gericht op ‘opscholing’ (een niveau hoger) en 70 procent gaat om ‘omscholing’, waarbij mensen vanuit een andere sector zich laten scholen naar een nieuw beroep. Zo’n 75% van de studenten volgt een BOL-opleiding. Deze studenten zijn gemiddeld 28 jaar oud. Oudere studenten kiezen vaker voor een BBL-opleiding of opleiding in de derde leerweg, waarin ze leren en werken combineren.

Snel aan de slag

Studenten vinden op verschillende manieren hun weg naar de opleidingen van Capabel Onderwijs. Werkzoekenden bijvoorbeeld worden verwezen door UWV of gemeente. Werkgevers in de zorg hebben vaak een gerichte opleidingsvraag en bieden meestal een baangarantie. Samen met de werkgever werft en selecteert Capabel Onderwijs de juiste kandidaten. De studenten lopen dan ook stage of werken bij deze werkgever. Zo heeft Capabel Onderwijs onlangs een volle klas apothekersassistenten opgeleid voor een grote apotheekketen. De werkgever nam de opleidingskosten volledig voor zijn rekening. 75 procent van de studenten neemt zelf het initiatief en financiert de opleiding ook zelf. Capabel Onderwijs bereikt het grootste deel van hen met marketingcampagnes en enthousiaste verhalen van oud-studenten. Barbara van Beek vertelt dat het weinig moeite kost om studenten te overtuigen van het nut van een opleiding in zorg en welzijn: ”Ruim 75 procent van de studenten start binnen een jaar na het behalen van het diploma met een passende baan in de sector”.

Volwassenen snel opgeleid

De structuur, opzet en duur van de opleidingen is volledig afgestemd op volwassenen. Studenten kunnen bijvoorbeeld snel beginnen, want de klassikale mbo-opleidingen starten vier keer per jaar. Met een opleiding in de flexibele leerweg kunnen volwassen studenten zelfs elke dag starten. De opleidingen duren ongeveer 15 maanden, wat aanzienlijk korter is dan reguliere mbo-opleidingen. Dit zijn aantrekkelijke voordelen voor de studenten, maar ook voor werkgevers. Studenten kiezen bovendien heel bewust voor de zorgopleidingen waardoor er weinig uitval is. 

Aansluiting op arbeidsmarkt

Een belangrijke succesfactor van Capabel Onderwijs is de goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Dat komt niet vanzelf. Van Beek: “We zijn continu in gesprek met werkgevers en andere partijen die de arbeidsmarkt door en door kennen, zoals SBB, UWV en O&O-fondsen. We zetten ook altijd vakdocenten in die niet alleen parttime lesgeven, maar ook werken in het veld waarvoor wordt opgeleid”. Capabel Onderwijs is innovatief in het afstemmen van de onderwijsvormen op de vraag van de arbeidsmarkt. Samen met onder andere de Nationale Zorgklas werken ze aan modulaire opleidingen, om de weg naar de arbeidsmarkt nog korter te maken.

Het roer om

René Medendorp (44) volgt bij Capabel Onderwijs, afdeling Welzijn, de opleiding voor onderwijsassistent in het speciaal onderwijs. Hij werkte lange tijd in de logistieke sector, maar moest daar vanwege gezondheidsproblemen mee ophouden. Stoppen met werken was echter geen optie, hij wilde door. Ook al was hij voor 40% afgekeurd, samen met zijn begeleider bij het UWV ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. En die vond hij. Dat begon met een snuffelstage in het speciaal onderwijs. In zijn sociale omgeving vonden veel mensen het echt iets voor hem, maar hij twijfelde nog. Dat is nu helemaal veranderd. Hij haalt goede cijfers en krijgt de feedback dat werken in het speciaal onderwijs perfect bij hem past: ”René straalt rust uit en neemt echt de tijd voor de leerlingen”. Ook voor René is er dus genoeg perspectief. Hij kan zo goed als zeker na zijn studie aan de slag in het speciaal onderwijs. Of hij daarna wil doorstuderen is nog de vraag, maar die mogelijkheid heeft hij zeker. “De PABO zou een mooi vervolg zijn, maar eerst maar eens focussen op het afronden van deze studie en aan het werk!”.

Gezien alle maatschappelijke ontwikkelingen voorziet Barbara van Beek de komende jaren nog een grote vraag naar opleidingen in de sector zorg en welzijn: “Ik ben er zeker van dat de opleidingen van Capabel Onderwijs een belangrijke rol zullen blijven spelen bij het invullen van de vraag naar werknemers in deze sector”.

Meer informatie

Zie voor meer informatie de website van Capabel Onderwijs.