Platform www.peerpeer.nl maakt oriëntatie op studie mogelijk

Het SER Jongerenplatform lanceert samen met vele jongerenorganisaties de online tool www.peerpeer.nl om studiekiezers en studenten met elkaar in contact te brengen. Daardoor kunnen studiekiezers zich ondanks de beperkende maatregelen vanwege corona toch oriënteren op een studiekeuze. Www.peerpeer.nl is er voor toekomstige studenten voor het MBO, HBO en WO.
Portret jongeman © Shutterstock

Duizenden scholieren kregen in maart plotseling te horen dat ze hun diploma al op zak hebben: vanwege de coronacrisis kunnen ze hun centraal examens niet maken en zijn de cijfers van hun schoolexamens voldoende om hun middelbareschooldiploma in ontvangst te mogen nemen. Nu staan ze voor de volgende uitdaging: het kiezen van een studie. Maar hoe doe je dat, in een tijd waarin open dagen, proef-studeermomenten en meeloopochtenden massaal zijn afgelast? En hoe doen jongeren dat het komende schooljaar, wanneer corona nog barrières op zal werpen voor oriëntatie ter plekke?

Het SER-Jongerenplatform presenteert www.peerpeer.nl, in samenwerking met een groot aantal jongerenorganisaties: het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Nationale Jeugdraad (NJR), VCP Young Professionals, FNV Jong, CNV Jongeren, Jong AWVN en Jong Management. Www.peerpeer.nl is een platform waarop studiezoekers in contact kunnen komen met studenten en alumni, om zo alsnog al hun vragen over hun toekomstige opleiding beantwoord te zien. Floor Brands, voorzitter van het SER-Jongerenplatform: “Het is een hele mooie manier om studiekiezer en studenten met elkaar in contact te brengen. Daardoor kunnen studiekiezer zich beter oriënteren op een studiekeuze in deze coronatijd.”

Het eerste initiatief voor dit platform lag bij studenten en alumni zelf: zij postten de afgelopen maanden op sociale media massaal berichtten waarin zij zich als vraagbaak voor toekomstige studenten aanboden. "Daar moeten we iets mee", dacht Alwin Snel, lid van het SER-Jongerenplatform. "Met dit platform willen we scholieren de kans bieden na dit turbulente einde van hun middelbare schoolcarrière goed beslagen de volgende stap te zetten. Ze kunnen via het platform hun peers die net een stapje verder zijn om informatie en advies te vragen. Daarmee wordt de kans verhoogd dat hun studiekeuze de juiste keuze is. Dat is in deze tijd belangrijk.” Het platform is niet alleen gebouwd voor deze periode. Het platform is opgebouwd op basis van de behoefte van studiezoekers en kan de komende jaren blijvend worden gebruikt.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juul Muller, Sociaal Economische Raad, t +31(0)6 17416119.