Open Supply Hub lanceert een nieuw, gratis supply chain mapping-platform

De Open Supply Hub is een gratis, toegankelijk samenwerkingsplatform voor het in kaart brengen van de toeleveringsketen, dat wordt gevuld en gebruikt door belanghebbenden in meerdere sectoren en toeleveringsketens. Hun doel: het ontsluiten van supply chain-gegevens voor iedereen. Fleur Meerman, Senior Beleidsmedewerker Internationaal MVO bij de SER, is toegetreden tot het bestuur van het platform.

Afbeelding van Open Supply Hub : making global supply chain data accessible for all

Bestuurslid

Senior Beleidsadviseur Internationaal MVO bij de SER Fleur Meerman is toegetreden tot het bestuur van Open Supply Hub: “Het is een eer om bij te dragen aan de missie van Open Supply Hub om inzichten rond productiefaciliteiten en wereldwijde supply chains te verbeteren. Hierdoor kunnen organisaties, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden samenwerken met leveranciers en fabrikanten om de duurzaamheid van de toeleveringsketen te verbeteren. Als we in een duurzamere wereld willen leven, begint het met weten waar onze producten worden gemaakt en onder welke omstandigheden. Dit is de randvoorwaarde voor het opzetten van een goed milieu en mensenrechten due diligence-systeem. Naar mijn mening zal Open Supply Hub hierin een cruciale rol spelen door het delen van haar publiek beschikbare data.“ Open Supply Hub richt zich in eerste instantie op de volgende sectoren: cosmetica, consumptiegoederen, elektronica, meubels, sportartikelen en kleding.

Aanhanger van transparantie

Sinds de oprichting in 2018 ondersteunt de SER via het voormalige Convenant Duurzame Kleding en Textiel (AGT) de voorloper van Open Supply Hub, genaamd Open Apparel Registry (OAR) dat zich richtte op de kledingsector. De AGT-bedrijven kozen ervoor om hun productielocaties naar de OAR te uploaden om de gegevens breder beschikbaar te maken voor vakbonden en NGO's, en om te profiteren van het geautomatiseerde matchingproces tussen productielocaties van verschillende organisaties. Dit heeft bedrijven geholpen om hun due diligence-systeem op het gebied van mensenrechten en milieu te versterken. Een groep bedrijven begon bijvoorbeeld samen te werken nadat OAR onthulde dat ze van dezelfde fabriek inkopen. Samen met vakbonden werken de bedrijven aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door middel van collectieve arbeidsovereenkomsten met meerdere bedrijven voor kledingleveranciers in Vietnam.

Meer informatie op: www.opensupplyhub.org