Reportage Nieuwsuur over hoe SER Jongerenplatform zich inzet voor jonge generatie

“Dit zijn de nieuwe polderaars, vastbesloten de problemen van de jonge generatie op de agenda te krijgen”, zo vertelt de voice-over in de Nieuwsuur-serie ‘De stem van de jongeren’. In de serie belicht Nieuwsuur de maatschappelijke inzet van de jeugd. Hoe kijken ze aan tegen de samenleving en de politiek?
Tien aanbevelingen van het SER Jongerenplatform © Dirk Hol

Aandacht vragen op het hoogste niveau

Het gaat over heel inhoudelijke zaken waar jongeren in het dagelijkse leven mee te maken hebben, zoals de zorgtoeslag, het leenstelsel, tijdelijke contracten en de woningmarkt. “De knelpunten bespreken we hier en om er aandacht voor te krijgen, tillen we die naar het allerhoogste niveau in Den Haag”, aldus Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren en lid van het SER Jongerenplatform

In de reportage vertegenwoordigt ondernemer Alwin Snel de andere kant van het poldermodel. Hij zit in het SER Jongerenplatform namens Jong Management, de jongerentak van werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Nederland. “We hebben een gezamenlijk doel met elkaar, namelijk om deze generatie te laten slagen. Of het nou is als werknemer of werkgever. Dus kijken we naar de oplossingen, hoe gaan we dit met elkaar bereiken.”

Jongeren polderen anders

Het SER Jongerenplatform is opgericht om jongeren een stem te geven in de polder. “Jongeren polderen anders, ze ondersteunen elkaar en wisselen met elkaar ervaringen uit hoe zij dagelijkse ontwikkelingen beleven”, vertelt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER en initiatiefnemer van het SER Jongerenplatform.

De reportage gaat ook in op het teruglopende aantal leden van vakbonden. “Ik ben erachter gekomen dat het heel belangrijk is om lid te worden van een vakbond”, vertelt Anouk Driesse, die zich net als lid heeft aangemeld. “De vakbonden komen echt voor ons als jongeren op.”

Eski: “Het polderen is heel belangrijk in Nederland. Daar heb je een goeie werkgeversorganisatie voor nodig en een hele sterke vakbond die mensen vertegenwoordigt.”