Steeds meer werknemers worstelen met informatieovervloed

Bijna een derde van alle werknemers krijgt zoveel informatie te verwerken, dat het overzicht ontbreekt. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS.
Meisje kijkt naar prikbord vol papieren © Flickr / Jorge Franganillo

De NEA is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers. Zo’n 63.000 werknemers vulden in 2018 de enquête in. De resultaten kwamen op 11 april beschikbaar. De vragenlijst ging in op zaken als werkdruk, opleiding, verzuim en burn-outklachten. Dit jaar was er extra aandacht voor de rol van informatie.

Snel verwerken

Lukt het werknemers om het overzicht te houden van alle mailtjes, appjes en sociale media-berichten? In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers op een werkdag zoveel informatie, dat zij moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken.

Overvloed aan informatie

Het percentage werknemers dat last heeft van informatieovervloed ligt onder hoogopgeleiden bijna drie keer zo hoog als onder laagopgeleiden, 40 tegen 14 procent. Managers voeren de ranglijst aan van beroepen die kampen met een overvloed aan informatie. 

Meer informatie: