Warmtepompen net zo belangrijk als wind op zee

Warmtepompen droegen in januari bijna net zoveel bij aan de productie van hernieuwbare energie als windmolens op zee. Beiden waren goed voor ongeveer 1,3 petajoule.
Warmtepomp (lucht-water) en zonnepanelen © Shutterstock

Warmtepompen droegen in januari bijna net zoveel bij aan de productie van hernieuwbare energie als windmolens op zee. Beiden waren goed voor ongeveer 1,3 petajoule. Voor de productie van windstroom was het een matige maand. Zonnestroom groeide wel, net als energie uit warmtepompen, de bijstook van biomassa en pelletkachels. Daarmee kwam de totale maandproductie 1 petajoule hoger uit op 16,5. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.

Warmte uit buitenlucht

Nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen worden steeds vaker verwarmd met een warmtepomp. Dit apparaat gebruikt elektriciteit om warmte uit de buitenlucht of uit grondwater te halen. Daarmee kan een woning worden verwarmd. Gemiddeld kan zo met 1 kWh elektriciteit ongeveer 3 kWh warmte worden geproduceerd. Het verschil, 2 kWh, komt uit de buitenlucht, of het grondwater en telt mee als hernieuwbare energie. Vorig jaar waren warmtepompen in Nederland goed voor bijna 0,5% van de 7,3% hernieuwbare energie.  

Lees het hele artikel op de site van het Energieakkoord.