Leerwerkloket zet in op digitale ondersteuning

Iedereen met loopbaanvragen kan op een laagdrempelige manier bij het Leerwerkloket terecht. Door het coronavirus kunnen klanten de locaties momenteel niet bezoeken. Ondanks deze beperking zijn de Leerwerkloketten nog steeds volop actief en goed bereikbaar. Hoe helpen zij mensen in coronatijd?
© Shutterstock

Uitgangspunt van de Leerwerkloketten is dat iedereen met een loopbaanvraag er kosteloos terecht kan voor onafhankelijk advies. Adviseurs helpen onder andere door het voeren van adviesgesprekken, het afnemen van een competentietest of bij het solliciteren. Gera de Vries, landelijk adviseur Leerwerkloket: “Gelukkig kunnen we ook in deze tijd mensen ondersteunen. Dat gebeurt via telefoon, mail, videobellen of chats. Leerwerkloketten die voorheen een inloopspreekuur hadden, houden nu een telefonisch spreekuur. We merken dat er veel vragen komen van mensen die vrezen voor hun baan, of die hun leerwerktraject bij een bedrijf niet kunnen afronden door het virus.”

Zet je talenten in

Ook het Leerwerkloket Rotterdam-Rijnmond werkt hard aan een nieuwe digitale aanpak. Op 25 mei wordt hun nieuwe website gelanceerd. Deze website krijgt een online omgeving waar klanten hun ontwikkelingen zelf kunnen bijhouden. Rosanne Engberts, adviseur bij Leerwerkloket Rotterdam-Rijnmond vertelt: “De hoofdvraag bij ons advies aan klanten is: wat zijn je talenten en hoe kun je die inzetten? Resultaten van een competentietest kun je in je eigen account zetten. Zo heb je die altijd bij de hand om ook in de toekomst te gebruiken als je een opleiding wilt volgen of een nieuwe baan zoekt.”

In coronatijd proberen de Leerwerkloketten nog beter in the picture te komen. Engberts: “Onze bestaande klanten weten ons nog te vinden, maar we willen ook nieuwe mensen bereiken. Voor veel mensen is het behoud van de huidige baan onzeker en omscholing wordt steeds meer genoemd als mogelijkheid om snel weer aan het werk te gaan. Het Leerwerkloket helpt hierbij en daarom is het belangrijk dat deze mensen ons ook weten te vinden. Dat doen we bijvoorbeeld door beter zichtbaarder te worden in Google en social media-campagnes in te zetten.”

Over het Leerwerkloket
Leerwerkloketten zijn regionale samenwerkingsverbanden van onderwijs, ondernemers en overheid (gemeenten en UWV). Ze zijn gevestigd door heel Nederland, bekijk hier de locaties en meer informatie.