Een lasrobot leren programmeren, dat kan nog steeds

Een lasrobot programmeren én iets laten produceren vanaf je keukentafel. In coronatijd is het een goede manier om het werk door te laten gaan of om op afstand te leren. Hoe dat werkt vertelt Jeroen Wevers van Smart Welding Factory, een samenwerking van bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van robotica.
© Smart Welding Factory, foto gemaakt vóór coronavirus

Lasrobots maken allerhande producten die gelast worden, bijvoorbeeld landbouwproducten of materiaal voor de voedingsmiddelenindustrie. Smart Welding Factory leert mensen met een speciaal lesprogramma gebruiken maken van Digital Twin-software. De software is een digitale variant van de echte lasmachine en wordt gebruikt om de lasrobot te programmeren. Dat kan op elke plek worden gedaan, dus ook vanuit huis. Aankomende programmeurs zijn zo in staat om kennis over het programmeren op te doen, of bijvoorbeeld te ontdekken waar een goede ‘lasmal’ aan moet voldoen.

Anderhalvemetersamenleving

Wevers: “Ook vóór het coronavirus werd er al veel gewerkt en geleerd op afstand. Voor de meeste deelnemers aan het lesprogramma is het dus geen enorme overgang. Natuurlijk zijn er nog wel enkele mensen op productielocaties nodig, zoals medewerkers die de voorraad op peil houden. Maar deze methode leent zich goed voor de anderhalvemetersamenleving: bij de productiebedrijven lopen nu een stuk minder medewerkers rond, maar ligt het werk dankzij de techniek niet stil.”

Studenten kunnen de mbo-opleiding tot lasrobotbediener of engineer via zeven onderwijsinstellingen volgen. “Door de gevolgen van het coronavirus hebben zij nu digitaal contact met hun docent, bijvoorbeeld via Teams”, zegt Wevers. “Het lesplatform is daarnaast ingericht met verschillende klassen, die online toetsen volgen of opdrachten met elkaar delen. Het leren kan dus gewoon doorgaan.”

Wijzigingen door coronavirus
Smart Welding Factory is één van de LLO-initiatieven die zich heeft aangepast in coronatijd. Heeft ook uw initiatief aanpassingen gedaan vanwege het coronavirus? Stuur dan een tekst van maximaal 100 woorden naar doorbraakllo@ser.nl over wat er concreet is gewijzigd, en eventueel wat de eerste resultaten zijn. Dit wordt toegevoegd aan de pagina van het betreffende project. Is uw LLO-initiatief nog niet bij de SER aangemeld? Doe dit dan via het aanmeldformulier. Na aanmelding nemen we contact met u op om te bespreken hoe we de ervaringen kunnen delen of het initiatief kunnen ondersteunen.