Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief?

Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid met als gevolg een verhoogde kans op ziekteverzuim en daardoor minder productiviteit. Even zitten kan heel fijn zijn. Het vermindert stress en helpt je lichaam te herstellen van bijvoorbeeld een sportieve inspanning. Toch is ons lichaam niet gemaakt voor een zittend bestaan.
Langdurig zitten is ongezond en onproductief © Shutterstock

Enkele cijfers uit 2019

Vandaag de dag zit een groot deel van de werkpopulatie té veel. In 2019 voldeed minder dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de nationale beweegrichtlijnen. In Nederland zitten we op een doordeweekse dag gemiddeld meer dan negen uur. En hoewel jongeren tussen 18 en 35 jaar het meest bewegen van alle leeftijdsgroepen, zaten zij op een gemiddelde werkdag 10,3 uur.

Beweeg meer, maar voorkom veel stilzitten

Hoe meer je beweegt, des te meer voordelen het oplevert voor de gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert mensen om structureel meer te bewegen, maar vooral om minder stil te zitten. Bewegen versterkt het afweersysteem en verkleint het risico op chronische ziekten en fysieke aandoeningen, zoals:

  • Hart- en vaatziekten;
  • Diabetes;
  • Depressieve klachten;
  • Rug- en nekklachten.

Maatregelen om het zitpatroon te doorbreken

Het kan lastig zijn om tijdens een werkdag voldoende in beweging te blijven. Voor thuiswerkers is het misschien zelfs nog lastiger.
Als werkende kun je het zitten op meerdere manieren doorbreken en ervoor zorgen dat bewegen onderdeel wordt van je dagelijkse leven. Probeer eens:

  • Een wandeling tijdens de lunch;
  • Fietsen naar het werk (zodra de coronamaatregelen dat weer toelaten);
  • Staand telefoneren of vergaderen

Werkgevers kunnen hun werknemers daarbij ondersteunen. Met een zit-stabureau bijvoorbeeld. Dat is een relatief eenvoudige manier om het zitten te doorbreken zonder dat dat ten koste gaat van de productiviteit.
Kijk voor meer informatie en tips op Vitaal Thuiswerken

Zie ook:

 

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken. Ook als het aankomt op lichamelijke of psychosociale belasting op het werk. Daarom zijn werkgevers verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor hun organisatie te maken. Daarin brengen zij de arbeidsrisico’s in kaart en maken ze een plan van aanpak om deze risico’s op te lossen.

Wil je meer informatie over de RI&E? Zoek je tools om zelf een RI&E te maken?

Arbocatalogus

Veel sectoren hebben een eigen arbocatalogus. Daarin staan maatregelen voor bepaalde gezondheidsrisico’s binnen de sector. Sommige arbocatalogi bieden ook maatregelen om arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten tegen te gaan.