Kansrijk in de IT, en zo kan iedereen meedoen

In de IT-sector is al jaren een tekort aan goed geschoolde mensen, op alle niveaus. Maar eigenlijk vraagt elke functie tegenwoordig om goede digitale vaardigheden. Genoeg aanleiding dus voor een webinar over bewustwording en kansen voor iedereen: 'Digitalisering en de inclusieve arbeidsmarkt'.

webinar studio © SER

Het eerste woord was aan SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die aangaf dat de impact van digitalisering groot is, voor allerlei groepen mensen. Door de coronacrisis wordt dat nog extra gevoeld. Tegelijkertijd brengt het nieuwe kansen met zich mee, omdat je nu wel mee móet in de digitale wereld.

Noodzakelijke kennis

"Je kunt wel stellen dat alle banen zullen veranderen", benadrukte Su Yin Timp van I.AMDIGITAL. Het initiatief begeleidt mensen en bedrijven bij het ontwikkelen van hun digitale skills. Die basis is noodzakelijk om mee te blijven doen, stelt Su Yin. "Dat geldt ook voor mensen die al langer aan het werk zijn, zoals vijftigplussers. Soms ervaren zij een bepaalde angst voor digitalisering, maar als ze er eenmaal aan beginnen valt het vaak mee. Bovendien is de werkervaring en kennis die zij al hebben waardevol.”

I.AMDIGITAL ziet dat digitalisering geen bedreiging voor organisaties hoeft te zijn. Su Yin: “Wij begeleiden een productiebedrijf dat hun proces volledig heeft gedigitaliseerd. Sindsdien is het van 100 naar 500 medewerkers gegroeid”.

Waarde van diversiteit

Het aandeel van vrouwen in de technologie is nog beperkt. Momenteel is dat slechts 17 procent, vertelde Tamira van Roeyen van Techionista in het webinar. Een gemiste kans, omdat diversiteit leidt tot betere producten en diensten. Tamira: "Een voorbeeld is de airbag. De kans op letsel bij een auto-ongeluk ligt voor een man lager, aangezien airbags getest zijn op mannen. Bij het in dienst nemen van meer vrouwen snijdt het mes bovendien aan twee kanten. Ook de innovatiekracht en winstgevendheid van bedrijven neemt namelijk toe."

Techionista leidt vrouwen met allerlei achtergronden op naar de IT. Rolmodellen zijn daarbij volgens Tamira belangrijk. Om die reden organiseerde het een speciale awardshow waarin vrouwelijk tech-talent in het zonnetje werd gezet.

Onbenut talent

Het derde initiatief dat in het webinar aan bod kwam was TechGrounds. TechGrounds zijn 'tech-hubs' middenin kwetsbare wijken, bedoeld om onbenut talent kennis te laten maken met de tech/IT-sector. Abdessamad Dari: "We gaan de wijken in om mensen te werven, bijvoorbeeld door met lokale ambassadeurs en de gemeente contact te leggen. Via laagdrempelige informatieavonden komen wijkbewoners met ons in gesprek. Vervolgens kunnen wij ze helpen aan een opleiding." Een van de deelnemers, Giordano Miskin, kreeg door het initiatief een baan als automatiseerder. Giordano: "Bij TechGrounds is het vooral van belang dat je gemotiveerd bent. Er wordt verder gekeken dan je diploma of cv. Hoewel ik geen die-hard programmeur ben, blijkt de IT een stuk diverser en leuker dan ik vooraf dacht”.

TechGrounds heeft tips voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuw talent. Abdessamad: “Ga in gesprek over diversiteit en neem de belemmeringen weg. Kijk naar welke skills je voor een functie nodig hebt en welke mentaliteit van belang is. Iemand die niet het juiste diploma heeft, maar wel talent heeft voor gamen, kan bijvoorbeeld heel geschikt blijken voor een tech-functie.” 

Terugkijken

Het webinar Digitalisering en de inclusieve arbeidsmarkt was het derde en laatste in de serie ‘Wat betekent digitalisering voor leven lang ontwikkelen?’. Kijk het webinar hier terug.