Kabinetsreactie op rapporten SER, WRR en Rathenau Instituut over robotisering arbeidsmarkt

Het kabinet heeft een reactie geschreven op drie recente rapporten over de robotisering van de arbeidsmarkt: de verkenning van de SER en de rapporten van WRR en het Rathenau Instituut. Dat blijkt uit een brief van de minister Asscher (SZW), mede namens minister Bussemaker (OCW) en minister Kamp (EZ), aan de Tweede Kamer.
Techniekstudenten passen de componenten van een 3D-printer aan.

Gezamenlijk aan de slag

Het kabinet neemt de vraagstukken over robotisering en digitalisering voor de toekomst mee in de beleidsvorming, zo staat in de brief. De ministers roepen sociale partners op om met de vraagstukken verder te gaan. Het kabinet is positief over het voornemen van de SER om deze thema’s op te pakken in de vervolgadviezen op deze verkenning.

Het kabinet concludeert: Als overheid, werkgevers en werknemers, onderwijsinstellingen en de wetenschap vroegtijdig en gezamenlijk met deze uitdagingen aan de slag gaan, kunnen we als samenleving de kansen van robotisering en digitalisering grijpen en zorgen we ervoor dat technologie in de toekomst, net als in het verleden, leidt tot meer welvaart, een evenwichtige inkomensverdeling en meer en leuker werk voor iedereen.

Download kabinetsreactie (PDF, 294 kB)