Kabinet neemt alle aanbevelingen over Directe Import over

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft enthousiast gereageerd op het advies “Directe Import van buiten de EU” van de Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) van de SER. Ze neemt alle aanbevelingen over.

Vrachtschip zorgt voor directe import van buiten de EU © Shutterstock

De staatssecretaris spreekt waardering en dank uit voor het uitvoerige en constructieve advies van de CCA, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. “Het advies bevat veel nuttige informatie en aanbevelingen, die mij ondersteunen bij mijn streven om de rechten van consumenten, de productveiligheid én het gelijke speelveld bij directe import te versterken”. En ze is blij dat zowel ondernemers als consumentenorganisaties het advies steunen.

Download de brief van staatssecretaris Mona Keijzer (pdf)

Productveiligheid

De aanbeveling van de commissie om online marktplaatsen te verplichten onveilige producten binnen 24 uur te verwijderen vindt zij een mooie, concrete invulling van verantwoordelijkheden van de platforms die producten aanbieden. Ook de aanbeveling van de CCA over het melden van klachten over productveiligheid bij directe import neemt zij over. Zij wil zich ervoor inzetten om, zoals de CCA voorstelt, één centraal meldpunt in te richten waar consumenten en bedrijven terecht kunnen met een klacht of vraag over productveiligheid, inclusief productveiligheid bij directe import.

Lees het advies over Directe import van buiten de EU