Kabinet reageert op SER verkenning over combinatiebanen

“Het is goed dat de SER meer inzicht heeft gegeven in het fenomeen combinatiebanen”, schrijft minister Koolmees (SZW). Hij onderschrijft de conclusie dat mensen banen combineren vanuit verschillende motieven en dat ze daarom ook verschillende ervaringen hebben. ‘Dit maakt één aanpak dan ook lastig’, constateert het kabinet.
Banen combineren. © SER
Het kabinet is positief gestemd over mensen die banen combineren omdat ze de afwisseling en ontwikkeling waarderen. In deze gevallen moedigt het kabinet het combineren van banen aan, omdat dit economische, persoonlijke en maatschappelijke meerwaarde heeft. “Het is wel zorgelijk dat er ook mensen zijn die banen combineren uit noodzaak om bijvoorbeeld financieel rond te komen. Het is goed dat de Raad aandacht vraagt voor deze werknemers”, schrijft Koolmees in zijn reactie. “Speerpunt van het kabinet is dat werk moet lonen. Het kabinet komt daarom met een forse verlaging van de lasten op arbeid.”

Betere voorlichting bij het combineren van banen

Het kabinet gaat daarnaast bekijken of er betere voorlichting kan komen. Zo blijkt uit de verkenning van de SER dat belangrijke informatie bij het combineren van banen niet altijd bekend is. Combineerders denken bijvoorbeeld ten onrechte dat ze geen pensioen opbouwen. Door betere voorlichting kan deze belemmering verholpen worden.

Het kabinet juicht het toe dat belemmeringen vooral per sector aangepakt worden. Werkgevers en werknemers kunnen dan rekening houden met specifieke sectorkenmerken. In de zorg en in het onderwijs zijn al dergelijke initiatieven van start gegaan. Daarnaast vindt het kabinet het positief dat werkgevers nu al onderling oplossingen vinden voor de praktische, administratieve en organisatorische kanten van het combineren van banen.

Kabinetsreactie SER Verkenning 'de vele kanten van banen combineren' (PDF, 168 kB)