Charterondertekenaars in actie voor Oekraïne

Nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, kwam een enorme vluchtelingenstroom vanuit het land op gang. In de eerste vijf weken na de inval staken meer dan vier miljoen vluchtelingen de grens over tussen Oekraïne en zijn buurlanden, blijkt uit cijfers van de VN. Ondertekenaars van het Nederlandse Charter Diversiteit startten al snel initiatieven voor hen en voor hun landgenoten op. Een overzicht daarvan vind je hieronder.

Illustratie vluchtelingen uit Oekraïne

Dit artikel wordt regelmatig aangevuld.

---

ABN AMRO maakt het mogelijk voor Oekraïense vluchtelingen om bankrekeningen te openen bij deze bank zodra zij in Nederland zijn aangekomen. Ook belooft de bank dat particuliere klanten voorlopig geen extra kosten hoeven te betalen voor transacties naar familie of vrienden in Oekraïne. Daarnaast zoekt ABN AMRO via het Reboot Programma naar vacatures binnen het bedrijf voor Oekraïense vluchtelingen.

---

AT5 was één van de tv-zenders die op 7 maart meededen aan de landelijke actiedag voor Giro 555. In dit artikel werd aandacht gevraagd voor verschillende inzamelacties in Amsterdam.

---

ISS Nederland begon een goedereninzamelingsactie voor vluchtelingen in Poolse kampen en in een militair ziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

De tekst loopt door onder de LinkedIn-post.


---

Rabobank ondersteunde Oekraïense vluchtelingen door het openen van bankrekeningen beschikbaar te maken en geen kosten te rekenen voor transacties naar Oekraïne. De bank droeg ook zijn steentje bij door acht kantoorpanden open te stellen voor opvang. Verder stelde Rabobank budget beschikbaar aan lokale initiatieven die hulp bieden aan de inwoners van Oekraïne.

---

De Radboud Universiteit Nijmegen riep een webpagina in het leven met informatie over de situatie in Oekraïne voor onder meer voor studenten die direct geraakt worden door de consequenties van de oorlog. Studenten met een vluchtelingenachtergrond kunnen zich daarnaast gratis inschrijven voor deelvakken van studies zoals bestuurskunde en psychologie via het Radboud Welcomes Newcomers- programma.

---

Randstad heeft contactpersonen aangewezen voor Oekraïense vluchtelingen die op zoek zijn naar werk in Nederland. Het uitzendbureau biedt ook gratis lessen Nederlandse taal en trainingen gericht op het vinden van werk aan.

Overzicht contactpersonen Randstad voor Oekraïense vluchtelingen.

---

Op de agenda van Schouwburg De Lawei stond My Land van de Recirquel Company Budapest, een voorstelling opgevoerd door zeven Oekraïense circusartiesten.

---

TenneT was een van de Europese netbeheerders die in maart het Oekraïense stroomnetwerk koppelde aan het Europese. Oekraïne werd zo minder afhankelijk van Russische elektriciteit.

---

VNG biedt op deze webpagina informatie aan gemeenten over de opvang van vluchtelingen door gemeenten en particulieren, ondersteuning van Oekraïners en Russen die momenteel in Nederland verblijven, risico's voor digitale veiligheid en economische sancties voor Russische bedrijven. Via een speciaal forum kunnen zij vragen stellen, suggesties doen en initiatieven delen. VNG evalueert daarnaast samen met meerdere gemeenten de regeling omtrent de opvang van Oekraïense vluchtelingen en ondertekende begin juli het Bestuurlijk afsprakenkader ontheemden uit Oekraïne.

--------------------

Charterondertekenaars in heel Europa zetten zich in voor Oekraïne en vluchtelingen. In Italië zijn dat bijvoorbeeld grote partijen als Gucci, Danone, Nestlé, Oxfam Italië en de Italiaanse tak van het Ronald McDonald Kinderfonds. Lees hier meer over de Italiaanse initiatieven:


Op 30 juni 2022 presenteren SER Diversiteit in Bedrijf, Refugee Talent Hub en Amsterdam – Divers & Inclusief het Charterdocument ‘Statushouders en Werk’. Dat doen zij tijdens de bijeenkomst Statushouders aan het Werk . Wil je erbij zijn? Klik dan op de link.