Dossier gevaarlijke stoffen
Wat zijn de wetenschappelijke inzichten over risico’s van stoffen, voor de veilig en gezond werken?
Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft partijen opgeroepen input te leveren voor de wetenschappelijke onderbouwing van een grenswaarde voor de stoffen 1,4 dioxaan en isopreen.
Deadlines voor het het aanleveren van input:
De consultatie is het begin van een EU proces dat uiteindelijk zal leiden tot het invoeren van een Europese grenswaarde voor deze stoffen.
Ga naar de consultatie
De invoering van een Europese grenswaarde voor 1,4 dioxane en isopreen, kan gevolgen hebben voor de wettelijke grenswaarde voor deze stoffen in Nederland.
Werkgevers moeten maatregelen nemen om gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werken met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Als er een wettelijke grenswaarde voor een gevaarlijke stof bestaat, dan moet de werkgever maatregelen nemen om de blootstelling aan de stof onder die grenswaarde te houden. Bij kankerverwekkende stoffen moet de werkgever stappen zetten om de blootstelling altijd zo laag mogelijk te maken, zelfs als deze al lager is dan de grenswaarde.
Als er geen wettelijke grenswaarde bestaat, moet de werkgever zelf een grenswaarde vaststellen.
Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee die gevolgen kunnen hebben voor de arbeidsomstandigheden. Werkgevers- en werknemersorganisaties kunnen samen afspraken maken om deze arborisico’s zoveel mogelijk weg te nemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een arbocatalogus.
Werkt jouw branche of sector met gevaarlijke stoffen? Overweeg je een eigen arbocatalogus te maken voor jouw branche of sector?
Ga naar het dossier Arbocatalogus
Bedrijven kunnen de oplossingen uit een arbocatalogus gebruiken bij het opstellen van de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en voor het maken van het plan van aanpak. Is er sprake van een branche-RI&E dan weet de gebruiker bovendien dat de oplossingen goedgekeurd zijn door zowel sociale partners als de Inspectie SZW.
Wil je meer informatie over de RI&E? Zoek je tools om zelf een RI&E te maken?
Ga naar het dossier RI&E