Even offline: doe mee aan onderzoek naar 'digital detox'

De smartphone helpt ons om verbonden te blijven met vrienden en familie. Ook in ons werk spelen smartphones vaak een grote rol. Maar er is ook een schaduwzijde: altijd beschikbaar zijn kan behoorlijk vermoeiend werken. De Alliantie Digitaal Samenleven doet onderzoek naar een 'digital detox'.

smartphone met kabeltjes © SER

Digital detoxen houdt in dat je actief je schermtijd vermindert om positieve resultaten te bereiken. Hoeveel effect heeft dat op je welzijn en functioneren? Daar is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

In dit onderzoek kijkt de Alliantie Digitaal Samenleven in samenwerking met Tilburg University en Unpluq wat het met je doet als je bepaalde afleidende apps blokkeert na werktijd. Helpt dat om beter los te komen van je werk en weer op te laden voor de volgende dag?

In het onderzoek, dat loopt van 17 t/m 30 oktober 2022, test je de Unpluq-app en neem je deel aan twee korte enquêtes. Deelnemers moeten parttime of fulltime werken en een smartphone met Android-besturingssysteem gebruiken.

Meedoen?

Bekijk meer informatie en meld je aan via de website van de Alliantie Digitaal Samenleven.

 

Wat zijn de kansen en de risico’s van digitalisering?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet rondom het thema digitalisering.