Hoe regel je de BHV tijdens de coronacrisis?

Direct na het uitbreken van de coronacrisis liepen veel bedrijven en organisaties aan tegen de vraag hoe het zit met de opleiding en organisatie van hun bhv’ers.
BHV'ers aan het werk © Shutterstock

Bedrijfshulpverlening is belangrijk als je wilt zorgen voor een veilige werkvloer. Maar hoe geef je dat goed vorm als er door de crisis minder bhv’ers op de werkvloer aanwezig zijn?

Ga voor tips en richtlijnen naar de SER-handreiking bedrijfshulpverlening

Veilig trainen tijdens de covid-19 pandemie

Trainen kan een uitdaging zijn als je afstand dient te bewaren. Tijdens de covid-19 pandemie biedt blended learning (e-learning met een kortere praktijkcursus) een goed instrument om bhv-ploegen veilig op te leiden. Deze vorm van training geeft bhv’ers de mogelijkheid hun vaardigheden en kennis zoveel mogelijk bij te houden.

Het Nederlands Instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV), Het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld om veilig te kunnen trainen in de anderhalvemetermaatschappij.

Lees het protocol (pdf)

Het kan zijn dat een werknemer geen praktijktraining wil of kan bijwonen. In dat geval moet een werkgever daarover met deze bhv’er aparte afspraken maken. Praktijktrainingen (en ook ontruimingen) vinden met inachtneming van alle maatregelen dus gewoon plaats. Men kan zo blijven oefenen.

Wat zegt de wet?

In de Arbowet staat dat er altijd minimaal één bhv’er aanwezig moet zijn. Dus óók wanneer er een lage of minimale bezetting op de werkvloer is, zoals nu tijdens de coronapandemie. Het precieze aantal bhv’ers dat aanwezig moet zijn? Dat hangt af van het aantal medewerkers dat wél aanwezig is.
En uiteraard van de risico’s waarvan binnen je organisatie sprake is.

Meer informatie over dit onderwerp:

Website NIBHV: corona-updates en bhv
Dossier COVID-19

Neem contact met ons op

Loop je ergens tegen aan op het gebied van arbo? Stel een vraag.