Koningin Máxima, SER-kroonlid Geert ten Dam en MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof bezoeken Regio Zwolle

Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bracht samen met SER-kroonlid Geert ten Dam en voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof een werkbezoek aan Regio Zwolle. Het bezoek stond in het teken van regionale samenwerking op het gebied van economie en arbeidsmarkt tegen de achtergrond van de coronacrisis.

Koningin Máxima, SER-kroonlid Geert ten Dam en MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof bezoeken Regio Zwolle © Regio Zwolle / Theo Smits

Koningin Máxima, Geert ten Dam en Jacco Vonhof namen bij vakantiepark en familiecamping Beerze Bulten deel aan drie gesprekken. Het eerste gesprek was met de eigenaar van het vakantiepark en ondernemers uit de touringcar- en bouwsector. De drie ondernemers vertelden over de impact van de coronacrisis op hun bedrijven. Allen zagen een flinke afname van werk voor hun personeel. Een deel van de werknemers werkt (tijdelijk) in andere sectoren. Het gesprek ging over het samenbrengen van vraag en aanbod en het nu groeiend tekort aan personeel. Door het afschalen van de coronamaatregelen kunnen de ondernemers namelijk weer, een deel, van hun werkzaamheden hervatten terwijl het personeelsbestand niet terug is op het oude niveau.

Bij het tweede gesprek sloten regionale partners aan die ondernemers ondersteunen in het kader van de ‘crisis- en herstelaanpak’. Regio Zwolle ontwikkelde dit vanwege de coronacrisis in maart 2020. Het gaat om een combinatie van activiteiten voor het behoud en herstel van zowel de economie als de arbeidsmarkt. Diverse regionale initiatieven helpen ondernemers om goed door de crisis heen te komen. Het gaat om het begeleiden van boventallige werknemers ‘van werk naar werk’, het verbreden van ontwikkelingsmogelijkheden van werknemers met ‘scholingsvouchers’ en loopbaancoaching. De wethouder Economie en Werk (Human Capital Agenda) van de gemeente Zwolle, tevens bestuurlijk projectleider ‘crisis- en herstelaanpak’’ Regio Zwolle, was ook aanwezig. Aan de hand van praktijksituaties werd besproken welke maatregelen goed en welke minder goed werken.

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met bestuurders van partnerorganisaties van Regio Zwolle; de gedeputeerde Arbeidsmarkt van de provincie Overijssel, de voorzitter van VNO-NCW Regio Zwolle, de voorzitter van Zwolse8-onderwijs (regionale samenwerking mbo- en hbo-scholen) en de directeur MVO Randstad over de samenwerking en de ontwikkelingen op de korte en lange termijn.

Zowel het Comité als de SER zien goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden als één van de kritische succesfactoren voor herstel en groei van het mkb. Het Comité publiceerde eind april een briefadvies met de oproep om het fundament voor ondernemerschap te versterken. De SER presenteerde de ‘Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ om te bouwen aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.

Eerder bracht Koningin Máxima samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer in het kader van arbeidsmobiliteit al (virtuele) werkbezoeken aan Stichting de Buitenboordmotor, een onderneming in Rotterdam, het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam, en de regio’s Midden-Brabant, Utrecht Gelderse Vallei.