Mariëtte Hamer en Koningin Máxima bezoeken regio Gelderse Vallei

Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, en SER-voorzitter Mariëtte Hamer brachten vrijdagochtend 23 april een werkbezoek aan Veenendaal in de regio Gelderse Vallei. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de coronacrisis voor de arbeidsmarkt.

Mariëtte Hamer en Koningin Máxima bezoeken regio Gelderse Vallei © Info Support / Jorik Algra

Het werkbezoek van Koningin Máxima en Mariëtte Hamer startte met een gesprek met mkb-ondernemers. De ondernemers vertelden over de kansen en ontwikkelingen in de regio op onder meer het gebied van ICT, de personele uitdagingen bij hun bedrijf en hoe zij knelpunten aanpakken.
Daarna sloten organisaties aan die ondersteuning bieden aan ondernemers. Zij stimuleren bijvoorbeeld de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid en helpen bij ‘van werk naar werk’-trajecten waarbij werknemers overstappen van overschot- naar kraptefuncties. Tot slot spraken Koningin Máxima en Mariëtte Hamer met regionale bestuurders over de mogelijkheden voor kennisdelen en samenwerking tussen organisaties, de toegevoegde waarde en uitdagingen van regionale mobiliteitsteams, de samenwerking met andere regio’s en de gevolgen van digitalisering voor de regionale arbeidsmarkt.

“Deze regio weet daadkrachtig samen te werken om mensen te ondersteunen in hun talentontwikkeling en aan het werk te houden”, concludeert SER-voorzitter Mariëtte Hamer. “Men stapt over de eigen belangen heen, begeleidt werknemers op persoonlijk wijze en realiseert het gewoon. Dat werpt zijn vruchten af en toont dat doelgericht samenwerken kan leiden tot een weerbare arbeidsmarkt ook tijdens de coronacrisis. Het blijft belangrijk dat alle partijen bij dit proces betrokken blijven.”

Zowel de SER als het Comité zien goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden als één van de kritische succesfactoren voor herstel en groei van het mkb. De SER presenteerde de ‘Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ om te bouwen aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen. 

Eerder brachten Koningin Máxima en Mariëtte Hamer in het kader van arbeidsmobiliteit al (virtuele) werkbezoeken aan Stichting De Buitenboordmotor, een onderneming in Rotterdam, het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam, de regio Midden-Brabant en de regio Utrecht.

Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen