Terugkijken: best beoordeelde sessies Ontwikkeling Telt Festival

In april vond het Ontwikkeling Telt Festival plaats. Drie dagen lang stond leren en ontwikkelen centraal en werden persoonlijke verhalen en inspirerende voorbeelden gedeeld. Veel van deze sessies zijn nog 1 maand terug te kijken. Om je te helpen kiezen, hebben we de 10 best beoordeelde sessies op het gebied van leven lang ontwikkelen op een rij gezet.

ontwikkeling telt festival

 Let op: Wil je sessies terugkijken? Meld je dan eerst aan op de website.

Thuiswerkshow: Samenwerking
Intensieve samenwerking op het gebied van leven lang ontwikkelen en basisvaardigheden is nodig om mensen verder te brengen, maar hoe versterken we de samenwerking tussen werkgevers, werknemers, onderwijs en overheden? SER-voorzitter Mariëtte Hamer, Jan Pieter Daems (CNV) en Jacco Vonhof (MKB Nederland) gingen erover in gesprek. Daarnaast delen een wethouder, werkgever en onderwijsvertegenwoordiger uit de regio Friesland hun ervaringen in de regio. Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Praktijkleren in het mbo voor werkenden en werkzoekenden
In deze workshop geeft Annemiek Haneveld van SBB informatie over de nieuwe flexibele vormen van opleiden, die ontstaan zijn binnen het mbo. Opleiden in de derde leerweg is uitermate geschikt voor om- en bijscholing van werkenden en werkzoekenden. Wat zijn de voordelen van deze relatief nieuwe vorm van opleiden voor scholen, werkgevers en natuurlijk de werkende of werkzoekende zelf? Hoe zet je in de regio in op deze vormen van opleiden en in welke samenwerking is nodig? Wat zijn de kansrijke sectoren? Dit en meer in deze interactieve workshop. Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Verander de arbeidsmarkt, begin dicht bij huis
LLO staat al geruime tijd op de agenda van nationale en internationale beleidsmakers, maar tot voor kort leek LLO vooral een praatthema te zijn. Een thema dat zich kenmerkt door een trage en moeizame invoering, gerelateerd aan de betrokkenheid van een veelheid van actoren en betrokkenen op meerdere niveaus met elk hun eigen agenda en belangen. De coronacrisis heeft deze regionale samenwerking echter een enorme impuls gegeven. Wat zijn interessante ervaringen om van te leren? Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Dirk Megens oftewel Meneer Megens
Docent Dirk Megens is op 2013 op verzoek van zijn BBL-studenten begonnen met het opnemen van zijn rekenuitleg door middel van video. Inmiddels is hij eigenaar en beheerder van het grootste gratis toegankelijke rekenplatform van Nederland en geeft hij 100.000 mensen per maand gratis rekenbijles! Hoe heeft hij dat aangepakt? Klik hierom deze sessie terug te kijken. 

Interorganisationele samenwerking: inzichten vanuit de wetenschap
In deze sessie staat de vraag: "Hoe kunnen we interorganisationele samenwerking op effectieve wijze vorm geven?" centraal. Om deze vraag te beantwoorden, wordt vanuit een grootschalige wetenschappelijke literatuurstudie (Bryson, Crosby en Stone, 2015) ingezoomd op de succes- en faalfactoren voor interorganisationele samenwerking. De sessie wordt afgesloten met zes praktische tips. Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

FastSwitch: Hoe samenwerking tussen publieke hogescholen leidt tot super omscholing
De Vereniging Hogescholen heeft het Platform LLO FastSwitch gelanceerd: een digitaal samenwerkingsplatform gericht op versnelde en flexibele omscholing naar de kraptesectoren. Op basis van zeven design criteria gericht op 'super omscholing' wordt samen met het werkveld toegewerkt naar een landelijke standaard voor switchers per kraptesector (zorg, onderwijs, techniek en IT), die elke hogeschool straks regionaal kan aanbieden. Een inspirerend voorbeeld, waarmee hogescholen laten zien dat integraal samenwerken werkt! Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Zelf de regie, hoe mensen leren van hun eigen verhaal
Hoe maken mensen de juiste keuzes in hun loopbaan en hoe ontwikkelen ze vertrouwen in hun eigen kwaliteiten? Het helpt als mensen hun eigen verhaal maken, ontdekken wat voor hen betekenis heeft en wat in de toekomst bij ze past. Op die manier weten zij in nieuwe situaties steeds zélf welk werk aansluit bij hun persoonlijke ambities en kwaliteiten. Anne van der Horst van Eelloo heeft veel ervaring met de inzet van verhalen binnen organisaties en deelt een schaalbare, effectieve techniek, die door iedereen ingezet kan worden. Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Van Boventallig naar Betekenisvol
Steeds meer mensen raken hun baan kwijt door de digitale transformatie en door corona. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan mensen in de zorg, ICT, onderwijs en techniek. De oplossing? "Gewoon" een baan zoeken in de sectoren waar een tekort is, toch? Maar zo gewoon is dat niet. Nienke Meijer en Simone Heidema van de Buitenboordmotor vertellen hoe zij mensen helpen om de overstap te maken naar een andere sector. Centraal in deze aanpak staan een bootcamp met training, sectorervaring en matching en een duaal leer-werk traject. Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

LLO kan niet zonder regionale samenwerking
In deze sessie gaat Mariette Hamer, voorzitter van de SER, in gesprek met mensen die betrokken zijn bij regionale LLO initiatieven. Wat is de visie van deze bestuurders op LLO? Hoe zit het met samenwerking in hun regio's en welke lessen hebben zij geleerd? Wat is de impact van de coronacrisis; zijn zij in staat op korte termijn op te schalen en wat is nodig om op langere termijn het LLO goed vorm te geven? Aan het woord komen: Jan Nico Appelman, gedeputeerde uit Flevoland en betrokken bij House of Skills, Coby Adema, FNV bestuurder regio Oost en betrokken bij Gelders en Overijssels Vakmanschap, en Kees van Geffen, wethouder uit Oss en betrokken bij Noordoost Brabant Werkt en Keep on Learning. Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Aan de slag met digitale basisvaardigheden
Het kunnen beschikken over digitale basisvaardigheden is essentieel om mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. In deze workshop vertelt Wilma Daams van FNV over een laagdrempelige aanpak om mensen te stimuleren de eerste stappen te zetten om vaardiger te worden op de computer. Ook komen er mensen aan het woord die zelf deze stap hebben gezet. Wat heeft het hen opgebracht? Klik hier om deze sessie terug te kijken. 

Bekijk de aftermovie

Geen tijd om sessies terug te kijken, maar wel benieuwd naar een sfeerimpressie van het Ontwikkeling Telt Festival? Bekijk dan de aftermovie. 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en toekomstige evenementen over leven lang ontwikkelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.