Je eigen arbocatalogus maken kan vanaf nu ook via het SER Arboplatform

Overweeg jij om een arbocatalogus voor jouw branche of sector te maken? Dan kun je vanaf nu terecht op het Arboplatform van de SER. Een nieuwe arbocatalogus, maar ook de uitbreiding van een bestaande catalogus, kost tijd, geld en energie. Het Arboplatform helpt branches en sectoren bij het ontwikkelen van een arbocatalogus. Het biedt daarbij de mogelijkheid om de arbocatalogus gratis online te zetten.

Inspectie door mannen in fabriek met veiligheidskleding © Shutterstock

Meer weten? Ga dan naar het Dossier Arbocatalogus

Hulpmiddelen en instrumenten

Het dossier arbocatalogus biedt verschillende hulpmiddelen en instrumenten die nodig zijn om een arbocatalogus te maken:

Het nut van een arbocatalogus

De afspraken die werkgevers- en werknemersorganisaties in een arbocatalogus maken, dragen bij aan veilig en gezond werken en nemen risico’s op de werkvloer zoveel mogelijk weg. Het is een digitaal oplossingenboek, waarin partijen afspraken maken hoe je belangrijke arbo-onderwerpen binnen je bedrijf kunt vormgeven. Het is niet wettelijk verplicht om een arbocatalogus te hebben, maar het kan wel bijdragen aan het ontwikkelen van gezond en veilig arbobeleid binnen een sector of branche.

Wat is de rol van het Arboplatform?

Het Arboplatform is het centrale informatiepunt van sociale partners voor gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken. dearbocatalogus.nl als gezamenlijk instrument van werkgevers en werknemers past goed binnen het doel van het platform: samenwerken aan goede werkomstandigheden.

Meer weten over arbo, de toepassing van de Arbowet en goede arbeidsomstandigheden? Dit staat er in de Arbowet en zo pas je ‘m toe.
Lees meer

Arbocatalogus en de RI&E

Bedrijven kunnen de oplossingen uit een arbocatalogus gebruiken bij het opstellen van de RI&E en voor het maken van het plan van aanpak. Is er sprake van een branche-RI&E dan weet de gebruiker bovendien dat de oplossingen goedgekeurd zijn door zowel sociale partners als de Inspectie SZW.

Wil je meer informatie over de RI&E? Zoek je tools om zelf een RI&E te maken?