Vraag van de maand: heeft een zwangere recht op een rustruimte?

Een preventiemedewerker stelde het SER Arboplatform de volgende vraag: “Een collega van me werkt in een meubelwinkel en is zes maanden zwanger. Ze wordt nu sneller moe en mag vaker rust nemen. Er is alleen niet echt een geschikte ruimte, alleen de kantine. Daar is het vaak druk en er staan alleen maar harde stoelen en een tafel. Wat nu?”
Zwangere docent geeft les op basisschool © Wim Oskam/HH

Antwoord van het SER Arboplatform:

Het is fijn dat je het mogelijk maakt dat je collega wat vaker kan rusten. De werkgever hoort volgens Arbobesluit artikel 1.42 het werk zodanig te organiseren dat er geen gevaar is voor je veiligheid of gezondheid. Maar die extra rust hoort dan wel in een goede ruimte te gebeuren.

Afgesloten ruimte

Volgens artikel 3.48 van het Arbobesluit horen zwangere werknemers en werknemers die kolven een ruimte te hebben die kan worden afgesloten. In zo’n ruimte hoort een deugdelijk bed of rustbank te staan. De kantine is niet af te sluiten en heeft alleen harde stoelen en een tafel. Die voldoet dus niet aan artikel 3.48. Het is goed om dit met het management te bespreken. Dan kunnen jullie samen een oplossing vinden.

Rekening houden met zwangerschap

Overigens moet de werkgever ook op andere manieren rekening houden met zwangerschap van werknemers. Ik kan je aanraden om de Handreiking Zwangerschap en Werk van de SER door te nemen. Daar staan veel adviezen in over het veilig en gezond maken van werk en de werkplek voor zwangere werknemers.

Neem contact met ons op

Loop je ergens tegen aan op het gebied van arbo? Stel een vraag.

Nieuwsbrief SER Arboplatform