Vraag van de maand: wanneer is het te warm om te werken?

“Ik ben timmerman op een bouwplaats. Nu was het laatst wel heel warm en ik merkte dat veel collega’s er moeite mee hadden. Wij werken toch vaak in de volle zon. Wanneer is het eigenlijk te warm om te werken volgens de Arbowet?”
Man op het dak Foto: Shutterstock

De Arbowetgeving geeft niet specifiek aan wanneer het te warm is om te werken. In de wet staat alleen dat werknemers geen schade aan de gezondheid mogen krijgen door de temperatuur op de arbeidsplaats.

Online hulpmiddelen

0f het te warm is om te werken hangt van allerlei verschillende factoren af. Het gaat niet alleen om de temperatuur. Ook de luchtvochtigheid, de kleding die je aan hebt en hoe fysiek zwaar je werk is speelt een rol. Er zijn wetenschappelijke normen om te bepalen of een arbeidsplaats ongezond warm is. Zonder kennis van die normen en de benodigde meetapparatuur is het moeilijk om exact te bepalen of een werksituatie ongezond warm is. Er zijn online wel hulpmiddelen beschikbaar die een goede indicatie geven of een werksituatie ongezond warm is, zie onder andere de themapagina van het Arboportaal.

U zult snel genoeg merken als de warmte ongezond is. U kunt bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of kramp krijgen. Het is zelfs mogelijk dat u flauwvalt of een zonnesteek oploopt. Als u buiten werkt kun je door de zon ook verbranden. Het is belangrijk dat u uw werk zonder gezondheidsklachten kan doen. De werkgever moet werknemers daarom beschermen tegen de risico’s van werken in de warmte.

Maatregelen nemen

Afhankelijk van de omstandigheden van het werk kunnen er verschillende maatregelen getroffen worden. Denk bijvoorbeeld aan kortere werkdagen, meer pauzeren en drinken, het verlagen van de temperatuur op de werkplek en het dragen van koelvesten. Algemene tips over maatregelen tijdens het werken in de warmte kun je vinden bij het Arboportaal

Daarnaast hebben veel sectoren ook een arbocatalogus. Sommige arbocatalogi beschrijven maatregelenvraag van de voor werken in de warmte. Benieuwd of jouw sector een arbocatalogus met maatregelen tegen de warmte heeft? Ga dan naar dit overzicht van arbocatalogi en zoek op jouw sector.

Meer vragen over werken in de warmte? Stel ze aan ons

Heeft u een vraag over gezond en veilig werken?

Laat het ons dan weten. Wij helpen u graag.